Швеция обвинява Русия, че саботира сателитните ѝ мрежи

Шведският орган за пощи и телекомуникации се оплаква от смущения от Руска страна, което става две седмици след присъединяването на страната към Организацията на Северноатлантическия договор

20:30 | 20 юни 2024
Автор: Хюго Милър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведските власти твърдят, че Русия стои зад "вредна намеса", умишлено насочена към сателитните мрежи на скандинавската страна, която тя забеляза за първи път дни след присъединяването си към НАТО по-рано тази година.

Шведският орган за пощи и телекомуникации (PTS) поиска от Съвета за радиорегулиране на базирания в Женева Международен съюз по далекосъобщения да разгледа руските смущения на среща, която започва в понеделник, според писмо от 4 юни до агенцията на ООН, за което не е съобщавано по-рано.

PTS, както се нарича шведската агенция, се е оплакал на Русия за смущенията на 21 март, се казва в писмото. Това е станало две седмици след присъединяването на страната към Организацията на Северноатлантическия договор, което затвърждава позициите на военния съюз в Балтийско море.

След инвазията в Украйна през 2022 г. Русия все по-често се опитва да наруши функционирането на европейските комуникационни системи, тъй като проверява готовността на Европейския съюз и НАТО. В продължение на месеци европейските сателитни компании са били обект на руска радиочестотна намеса, което е довело до прекъсване на излъчванията и, в поне два случая, до програми с насилие, които са заменили съдържанието на детски канал.

Шведските власти заявиха, че смущенията от Русия и Крим са били насочени към три различни сателитни мрежи на Sirius, разположени на орбитална позиция от 5 градуса източна дължина. Това място е една от основните сателитни позиции, обслужващи скандинавските страни и Източна Европа. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е запознат с въпроса. Говорител на шведския PTS отказа да коментира извън съдържанието на писмото.

"Тези смущения, разбира се, са сериозни и могат да се разглеждат като част от по-широки руски хибридни действия, насочени към Швеция и други страни", заяви шведският министър-председател Улф Кристерсон в изявление за Bloomberg. "Работим заедно с други държави, за да намерим отговор на тези действия".

Кристерсон добави, че смущението е засегнало телевизионните предавания в Украйна, които са разчитали на набелязания сателит, който е собственост на шведска компания, която той не посочи.

Франция, Нидерландия и Люксембург са подали подобни жалби до Международния съюз по далекосъобщения (ITU), който координира глобалното споделяне на радиочестоти и сателитни орбити. Всички държави искат да обсъдят смущенията на заседанието на Съвета за радиорегулиране следващата седмица.

Въпросът е последният проблем в балтийските и скандинавските региони, който се приписва на Москва. По-рано тази година Швеция стана жертва на вълна от кибератаки, за които се подозира, че идват от Русия.

През април Естония и Финландия обвиниха Москва, че заглушава GPS сигналите, нарушавайки полетите и морския трафик, тъй като тества устойчивостта на технологичната инфраструктура на членовете на НАТО.

Брюксел повдигна този въпрос на заседание на Съвета на ITU по-рано този месец. "Изразяваме своята загриженост, тъй като няколко държави-членки на ITU наскоро пострадаха от вредни смущения, засягащи сателитни сигнали, включително GPS", заяви ЕС в изявление на 10 юни.

Блокиране на Starlink

Съветът по радиорегулиране ще обсъди и продължаващия спор между Вашингтон и Техеран относно това дали сателитната мрежа Starlink на Елон Мъск трябва да бъде разрешена да работи в Иран.

Иран се опитва да блокира Starlink с аргумента, че мрежата нарушава правилата на агенцията на ООН, забраняващи използването на телекомуникационни услуги, които не са разрешени от националните правителства. През март съветът се произнесе в полза на Иран.