Сеул смята опасенията от азиатското НАТО за прибързан

Шин Уон Сик, министър на отбраната на Южна Корея

14:30 | 18 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Господин министър, Русия помага на военните технологии в Северна Корея, което неминуемо означава по-голяма заплаха за Южна Корея. Къде е границата във връзка с военното сътрудничество на Москва със Северна Корея?

Смятаме размяната на технологии от ключова важност за ядрени и ракетни програми за границата. Но това е нещо, което трябва да бъде решено от Южна Корея и САЩ. Няма смисъл южнокорейското правителство да поставя тази граница само.

Провеждат се дискусии, за да се стигне до решение заедно със САЩ и да бъде споделено с държави-съмишленици.

Възможно е да има нова тристранна среща между Южна Корея, САЩ и Япония. Какъв е приоритетът за Южна Корея във връзка със сътрудничеството по отношение на отбраната?

Приоритет ще бъде да се утвърди система за по-ефективен, навременен и ясен отговор на ракетните и ядрените заплахи на Северна Корея от страна на Южна Корея, САЩ и Япония и това да стане необратимо.

По време на последния диалог Шангри-Ла, решихме да създадем рамка за сътрудничество в сферата на сигурността между трите страни. Южна Корея изготви документ, който е представен на САЩ и Япония.

Министрите на отбраната на трите страни ще го подпишат през второто полугодие.

Китай обвини САЩ в опити да създаде нещо, което Китай нарича – цитирам – азиатската версия на НАТО. Какво мислите по въпроса?

По отношение на опасенията на Китай смятам, че това наистина зависи от поведението на Китай. Ако всички държави в района на Тихия и Индийския океан, не само Китай, спазват правилата на световния ред, останалата част не би се опитал да ги ограничава.

Така че идеята за азиатска версия на НАТО ми се вижда като прибързано опасение. В същото време, начинът да бъдат разсеяни тези опасения е Китай да увери както района на Тихия и Индийския океан, така и международната общност, че ще спазва правилата на световния ред. Тогава не би имало проблем.