САЩ пренасочват всички поръчки за батареи и ракети за Patriot към Украйна

Освен това Италия заяви този месец, че ще изпрати на Киев втора система за противовъздушна отбрана SAMP/T - европейска алтернати САЩ пренасочват поръчките за противовъздушна отбрана Patriot към Украйна

14:05 | 20 юни 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на САЩ ще спре всички открити поръчки за системи за противовъздушна отбрана Patriot и ракети-прехващачи, докато Украйна не разполага с достатъчно количество, за да се защити от въздушните атаки на Русия, предава Financial Times.

Трима души, запознати с решението, заявиха, че ходът ще бъде обявен в четвъртък, след като миналата седмица президентът Джо Байдън заяви в Италия, че е осигурил ангажименти за доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана за Украйна. Те ще включват ракетни батареи Patriot, за които Киев настояваше, след като Русия ескалира ракетните и безпилотните атаки срещу неговите електроцентрали.

Байдън заяви, че пет държави са се съгласили да изпратят Patriot и други системи за противовъздушна отбрана на Украйна и че други държави, които очакват доставката на американски системи, ще трябва да почакат, защото "всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени нуждите им".

Застанал до украинския президент Володимир Зеленски, след като двамата подписаха 10-годишен отбранителен пакт в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Пулия, Байдън добави, че Киев ще започне да получава още системи "сравнително скоро".

Съобщението на САЩ от четвъртък ще кодифицира ангажимента на Байдън към Киев и ще гарантира, че Украйна ще получи системите Patriot, от които се нуждае, за да защити своите градове и критична инфраструктура, заявиха пред Financial Times две от лицата, запознати с решението.

Полша, Румъния и Германия са сред европейските държави с отворени поръчки за системи Patriot, които все още не са доставени. Испания също има отворена поръчка за пускови установки Patriot, а коалиция от държави от НАТО през януари направи поръчка за 1000 ракети Patriot.

Испания, Гърция и Румъния разполагат с ракети Patriot в арсеналите си, но досега са отказали да разрешат прехвърлянето на пускови системи в Украйна. Полша заяви, че нейните батареи Patriot защитават инфраструктурата, използвана за доставка на западно оръжие през границата ѝ в Украйна, и по този начин вече помагат за защитата на разкъсваната от война страна.

Освен това Италия заяви този месец, че ще изпрати на Киев втора система за противовъздушна отбрана SAMP/T - европейска алтернатива на Patriot.

Официални представители на САЩ и Украйна не отговориха веднага на молбите за коментар.

Произведените в САЩ системи Patriot са най-модерните оръжия за противовъздушна отбрана на Вашингтон. Те се състоят от радарна система и мобилни пускови установки, които могат да изстрелват ракети-прехващачи по пристигащи снаряди или самолети.

Зеленски ги нарече "най-ефективната система за противовъздушна отбрана в света днес" и заяви, че те са способни да свалят всички руски ракети, включително балистичните.

Понастоящем Украйна разполага с поне четири системи Patriot, предоставени от САЩ и Германия. След като Зеленски отправи молба за допълнителни доставки тази пролет, Германия заяви, че ще изпрати допълнителна батарея, а Нидерландия обяви инициатива за изпращане на друга, базирана на компоненти, доставени от няколко страни.

Миналата седмица Байдън одобри разполагането на още една система за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна.

Системите Patriot и техните ракети-прехващачи помогнаха за защитата на ключови правителствени сгради и критична инфраструктура в Киев и други градове в страната.

Според двама украински официални представители, запознати с операцията, и полковник Розана Клементе, помощник-началник на щаба на 10-ото командване на американската армия за противовъздушна и противоракетна отбрана, която говори на дискусия този месец, поне в един от случаите ракета Patriot е свалила руски самолет за ранно предупреждение и контрол А-50 над Азовско море.

Клементе заяви, че Киев разполага с "вероятно около един батальон Patriot, които действат в Украйна в момента... и се използват за защита на статични обекти и критична национална инфраструктура".