Tesla получи одобрение да изпитва системите си за безопасност в Шанхай

Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача се използват във все повече автомобили в Китай, като много местни играчи включващи Xpeng Inc. и Xiomi Corp. ги изтъкват като предимства при продажбата на автомобили

16:00 | 18 юни 2024
Обновен: 18:16 | 18 юни 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. получи одобрение да тества своята усъвършенствана система за подпомагане на водача по някои улици на Шанхай, според човек запознат с въпроса, с което тя се приближава към предлагане на функциите за китайските шофьори.

Градът Ханджоу в източната китайска провинция Джъдзян, също може да издаде разрешение за производителя на автомобили да тестват системата, според източника, който отказа да бъде идентифициран, защото информацията не е публична. Първоначално тестът ще бъде проведен от персонала на Tesla, каза лицето.

Представител на компанията не отговори на молбата за коментар. Служители на градската управа на Шанхай и Ханджоу също не отговориха на молбите за коментар.

Одобрението дойде около шест седмици след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск получи предварително разрешение да внедри усъвършенствaна система за подпомагане на водача, която компанията разработва, по време на изненадващото си посещение в Пекин, което доведе до поскъпване на акциите на Tesla.

Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача се използват във все повече автомобили в Китай, като много местни играчи включващи Xpeng Inc. и Xiomi Corp. ги изтъкват като предимства при продажбата на превозни средства.

Tesla таксува 8000 долара за системата, която предлага на пазара като Пълно самостоятелно шофиране в САЩ или 99 долара на месец за абонамент. Пакетът от функции не прави автомобилите на компанията автономни и изискват постоянен надзор.

В Китай, Tesla е приела поръчки за изцяло автономно шофиране чрез еднократни плащания от 64,000 юана (8,800 долара), от 56,000 юана през 2020 г. Обаче, тъй като шофьорите всъщност не могат да активират функцията в Китай, само малък брой собственици са плащали за опцията.

По-рано Caixin съобщи за тестовете в Шанхай.