Мъск обеща един ден хуманоидният робот на Tesla да ѝ носи $1 трлн.

Tesla разполага всичко на всичко с два прототипа на хуманоидни роботи, които пренасят акумулаторни клетки от края на производствена линия в Калифорния и ги поставят в транспортни контейнери

18:00 | 14 юни 2024
Автор: Крейг Трудел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск очаквано реагира положително на това, че инвеститорите на Tesla Inc. отново одобриха огромния му пакет за възнаграждение, като направи поредната си прогноза, че може да „позлати“ акционерите на компанията.

След като главният юрисконсулт на Tesla потвърди в четвъртък, че инвеститорите са подкрепили предоставянето на опции за акции на Мъск на стойност 55,8 млрд. долара, главният изпълнителен директор заяви, че усилията на компанията за създаване на роботи един ден могат да засенчат бизнеса ѝ с автомобили.

Tesla разполага всичко на всичко с два прототипа на хуманоидни роботи, които пренасят акумулаторни клетки от края на производствена линия в Калифорния и ги поставят в транспортни контейнери. "Доста" други обикалят из офисите на компанията в Пало Алто, каза Мъск по време на годишната среща на компанията.

Модел на робота Optimus

Главният изпълнителен директор не очаква ботът - наречен Optimus - да влезе в ограничено производство преди следващата година, когато Tesla ще може да изпробва няколко хиляди в собствените си заводи. Въпреки това той направи необикновена прогноза, че един ден Tesla може да реализира около 1 трилион долара печалба годишно от продукта, без да предлага времева рамка.

"Ако съотношението цена/печалба е, да речем, не знам, 20 или 25, нещо подобно, това би означавало пазарна капитализация от 20 трилиона долара само от Optimus", каза Мъск. "В рамките на възможното е Tesla да достигне оценка, 10 пъти по-голяма от тази на най-ценната компания днес."

Работата по роботите беше в центъра на ултиматума, който Мъск постави по-рано тази година. Главният изпълнителен директор открито настояваше пред борда на Tesla да увеличи дела му в компанията до около 25%, като заяви, че в противен случай предпочита да създава продукти за изкуствен интелект и роботика на друго място.

Мъск има дълъг опит в поставянето на амбициозни цели, както и в постигането им навреме - ако изобщо ги постигне. Макар че се оказа прав, когато например през 2019 г. заяви, че стремежът към самоуправляваща се технология може един ден да превърне Tesla в компания за половин трилион долара, многократните му прогнози, че Tesla е на прага да превърне автомобилите на клиентите си в роботизирани оси, не се сбъднаха.

Това не е и първият бизнес в рамките на Tesla, за който Мъск прогнозира, че един ден ще се конкурира с производството на автомобили. Компанията продължава да генерира само малка част от продажбите си с продукти за производство и съхранение на енергия, години след като главният изпълнителен директор заяви, че тя може да бъде приблизително със същия размер като автомобилните дейности на Tesla. Говорейки за автомобилния бизнес, Мъск беше много по-премерен.

"Навън е трудно", каза той, като отбеляза, че General Motors Co., Ford Motor Co. и други производители са намалили плановете си за производство на електромобили. "Сега Tesla, ние ще увеличим, но това не е лесен пазар".