Сътресенията в Европа изведоха долара близо до нов връх за годината

Лидерите на френските леви партии призоваха за единство по време на първия си предизборен митинг, а представителите на Европейската централна банка не виждат причина за тревога в пазарните сътресения

13:21 | 18 юни 2024
Обновен: 15:03 | 18 юни 2024
Автор: Рут Карсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доларът доближава нова рекордна стойност за 2024 г., тъй като доходността на щатските съкровищни облигации е повишена, а инвеститорите, търсещи убежище от политическата несигурност в Европа, се насочват към световната резервна валута.

Индексът Bloomberg Dollar Spot е на косъм от нивата, наблюдавани за последен път през ноември, тъй като техническите индикатори показват, че американската валута има още накъде да расте. Премията, която се плаща за хеджиране срещу поскъпване спрямо поевтиняване на долара през следващите три месеца спрямо кошница от равностойни валути, се повиши до най-високото си ниво от повече от година.

Застраховката срещу поскъпването на долара е на най-високите нива от 1 година 

"В краткосрочен план привлекателността на американската валута като сигурно убежище може да бъде катализатор за пробив и нов връх", каза Родриго Катрил, стратег в National Australia Bank Ltd. в Сидни. Макар че политическата несигурност във Франция засега изглежда си взима "дъх", "пазарните участници обичат първо да стрелят, а после да задават въпроси - така че през следващите седмици френската политическа несигурност подкрепя долара".

Лидерите на френските леви партии призоваха за единство по време на първия си предизборен митинг, а представителите на Европейската централна банка не виждат причина за тревога в пазарните сътресения, обхванали страната миналата седмица.

Тези стъпки помогнаха донякъде да се успокои тревогата на инвеститорите, въпреки че мнозина остават нащрек за всеки обрат в настроенията, който би могъл отново да разпали притока на капитал към американската валута.

В продължение на четири седмици доларът напредваше, тъй като високите лихвени проценти в САЩ и неотдавнашните политически сътресения засилват привлекателността на валутата. Пробивът през средносрочния седмичен низходящ тренд също беше бичи сигнал за инвеститорите.

Доларът излиза от средносрочния седмичен низходящ тренд 

Все пак търговците може да се окажат в затруднено положение, ако данните продължат да показват признаци, че най-голямата икономика в света се охлажда, което увеличава рисковете Федералният резерв да намали лихвите по-рано, отколкото пазарите очакват.

Американската валута се консолидира по време на азиатската търговия във вторник и този месец се е укрепила спрямо всички равностойни валути на страни от Групата на 10-те с изключение на швейцарския франк и шведската крона. Трейдърите ще следят внимателно и предстоящите избори в САЩ, които са на път да внесат нова несигурност на пазарите.

"Доларът превишава доходността в САЩ, така че може да отслабне в краткосрочен план, ако волатилността намалее", написаха в бележка стратези от JPMorgan Chase & Co. включително Марко Коланович. "Но изборите в САЩ в крайна сметка ще ограничат слабостта на долара."