Volkswagen има спешна нужда от стратегия за електромобилите си

Инвеститорите ще искат да видят ясен напредък в справянето с трудния преход на компанията към електрически превозни средства, който включва редица неуспешни внедрявания на нови модели и намаляваща значимост в Китай

20:15 | 29 май 2024
Обновен: 09:20 | 30 май 2024
Автор: Джошуа Галу,Уилфред Екл-Дорна
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Година след като главният изпълнителен директор Оливер Блуме защити плана си за преструктуриране на Volkswagen AG, инвеститорите отново се озоваха в изходна позиция.

Акциите на германския автомобилен производител са поскъпнали само с около 2,5% през последните 12 месеца, докато други европейски производители с голям обем на производство като Renault SA и Stellantis NV са поскъпнали с много повече.

На годишното общо събрание на акционерите, Блуме ще наблегне на търпението, заявявайки, че преходът на Volkswagen към електрическата ера е „състезание на дълги разстояния“.


Volkswagen се представя по-зле от конкурентите си

Инвеститорите обаче ще искат да видят ясен напредък в справянето с трудния преход на компанията към електрически превозни средства, който включва редица неуспешни внедрявания на нови модели и намаляващи продажби в Китай - най-големия пазар на електрически превозни средства. А сега, когато китайските производители на електромобили разширяват дейността си в Европа, Volkswagen е подложен на все по-голям натиск да произвежда електромобил, който да е достъпен за повече хора.

На Volkswagen „липсва „достъпен автомобил“ за електрическия сектор“, заяви Яне Вернинг от Union Investment в подготвени коментари преди срещата в сряда. Акциите на компанията „спешно се нуждаят от импулс“.

Volkswagen планира да представи електромобил за 20 000 евро през 2027 г., за да се конкурира с компании като BYD Co. Китайският производител изгражда два завода в Европа и има за цел да пусне своя хечбек Seagull в региона през следващата година на цена под 20 000 евро.

Както Renault, така и Stellantis търсят партньорства, за да намалят цената на своите електрически предложения. Stellantis планира да продава електрически автомобили, разработени съвместно с китайската Leapmotor, в Европа от септември.

Renault, която си сътрудничи по отношение на задвижвани с батерии микробуси с Volvo AB, миналата година представи компактен електрически лек автомобил, който ще се продава от 2026 г. за по-малко от 20 000 евро. През изминалата година акциите на Renault поскъпнаха  с 57% в Париж, а тези на Stellantis - с около 40% в Милано.

Междувременно проектът на Volkswagen за електрически превозни средства с китайската компания Xpeng Inc., чиито първи модели за пазара в Китай ще бъдат пуснати през 2026 г., напредва с „огромна скорост“, заяви Блуме в предварително подготвени коментари. „Само в Китай планираме да пуснем на пазара повече от 40 нови модела през следващите три години.“

Какво казва Bloomberg Intelligence

Конкуренцията на китайския пазар на електромобили с батерии постави пазарния дял на VW на опашката точно в момента, в който нови съперници като BYD започнаха да печелят продажби в Европа - излагайки го на нови предизвикателства и геополитически рискове като митата, пише Джоел Левингтън, директор на отдела за кредитни проучвания.

Блуме поема поста главен изпълнителен директор на Volkswagen през 2022 г., като същевременно запазва същата длъжност в Porsche, което го поставя в необичайната позиция да ръководи не само компанията майка, но и една от най-важните ѝ марки. Някои инвеститори твърдят, че двойната му роля носи конфликти на интереси и възпрепятства представянето на компанията.

„Изберете компания. Слушайте капиталовия пазар. Съсредоточете се върху една задача", заяви Инго Шпайх от Deka Investment в подготвени бележки, като добави, че представянето на цената на акциите на компанията е „незадоволително“ в сравнение с европейските конкуренти.

Блуме не е давал сигнали, че е готов да се откаже от една от работните си позиции. Посланието му към инвеститорите е, че той си поставя амбициозни цели и се стреми към двуцифрена възвръщаемост.

„Целите са да се увеличат приходите, да се работи върху разходите във всички области и на всички нива на компанията и да се използват допълнителни източници на приходи“, каза той в подготвената реч.

Въпреки че Блуме започна програма за намаляване на разходите с 10 млрд. евро, за да увеличи възвръщаемостта на компанията, Шпайх заяви, че резултатите са „твърде оскъдни“. Той добави, че конкурентите са били по-ефективни в инвестициите си и в трансформацията към електрическа мобилност, което е довело до „драматично разместване на пазарните дялове“.

В допълнение към съкращаването на разходите марките на Volkswagen планират да представят повече от 30 модела през тази година и засилват предлагането на хибриди, за да се борят с по-слабото търсене на електрически превозни средства в Европа.

„Плановете на VW са големи, но решаващият фактор може да бъде оперативното изпълнение - нещо, с което компанията не е особено известна“, казва Джоел Левингтън от Bloomberg Intelligence.