Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

А. Костадинов: ЕС да наложи мита на китайските електромобили? Много е вероятно

Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, в "Бизнес старт", 21.05.2024

12:30 | 21 май 2024
Обновен: 14:27 | 21 май 2024
Автор: Галина Маринова

Много е вероятно Европейският съюз да последва примера на САЩ и да наложи мита върху вноса на китайски електромобили и това няма да е толкова учудващо. Тази година определено ще бъде позитивна за продажбите на нови автомобили в България, което би трябвало да е много добър индикатор за развитието на българската икономика. От друга страна говори за това, че, особено частните потребители, се ориентират вече все повече към покупка на чисто нов автомобил. Дългосрочно той излиза по-изгодно, отколкото покупката на стар, амортизиран, а и силно замърсяващ автомобил. Това каза Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Повод за гостуването бе новината, че САЩ увеличава близо четири пъти митата за внос на китайски електромобили. Събеседникът припомни, че преди месец официално Европейската комисия обяви разследване срещу китайските производители на електромобили с подозрение за нелоялна конкуренция. "Има очаквания че то ще завърши с наказателни мита. Вероятно те няма да са толкова драстични, но е много вероятно да бъде последван примерът на САЩ и това няма да е толкова учудващо". 

"В дългосрочен план цените на автомобилите ще стават все по-достъпни, защото от една страна ще се увеличава предлагането - през следващата година-две ще бъдем свидетели на това, че почти всяка основна марка ще пусне многобройни електрически автомобили. Това е свързано преди всичко с регулациите". 

От друга страна не трябва да забравяме, че през 2025 година ще настъпи паритет между производствените разходи и съответно цената на автомобил с вътрешно горене и електромобил, припомни Костадинов. "Огромните инвестиции, които в момента се извършват в производството на електрически автомобили, батерии и технологии, също ще допринесат значително за масовизиране на тези автомобили". 

От съществено значение е и, че тепърва предстои въвеждането на Euro-7 и намаляване квотите и тавана на въглеродните емисии на всички производители, които продават в Европа, което допълнително  ще подобри позицията на електрическите автомобили. Крайният хоризонт за момента, както знаем, е до 2035 на пазара да не се предлагат никакви други автомобили, освен тези, които изхвърлят нулеви емисии въглероден двуокис, каза още събеседникът. 

Утре се очаква да бъдат публикувани данните за април за регистрацията на нови автомобили в ЕС, включително и в България, като очакванията на госта са, че на българския пазар можем да видим продължение на оптимизма и запазване на ръста на продажбите, който наблюдавахме през първото тримесечие. Той допълни: "Дали ще продължи с този темп да се увеличават продажбите - вероятно не. Но тази година определено ще бъде позитивна за продажбите на нови автомобили, което би трябвало да е много добър индикатор за развитието на българската икономика от една страна. А от друга страна говори за това, че, особено частните потребители, се ориентират вече все повече към чисто нов автомобил, който дългосрочно излиза по-изгодно, отколкото покупката на стар, амортизиран, а и силно замърсяващ автомобил".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.