Мъск разширява Supercharger мрежата на Tesla

Дейвид Уелч, Bloomberg

16:30 | 17 май 2024
Обновен: 14:39 | 18 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Може ли да поговорим за Tesla? Бих искал малко яснота. Миналата седмица хората, които работят по Supercharger-а бяха уволнени. И все пак на другия ден чуваме Илон Мъск да казва, че ще вложи 500 милиона долара в мрежа от Supercharger-и. BP поръча зарядни на Tesla. Това каза Илон: „Tesla ще похарчи над 500 милиона долара за разширяване на мрежата ни от Spercharger-и, за да създаде хиляди нови зарядни тази година.“ Може ли да поясните къде сме?

Илон Мъск винаги е ясен до следващия ден, когато каже обратното на това, което е казал преди това. Част от причината да съкрати тези хора може да е била, че предишните цели за разширяване не са били достигнати. Tesla трябва да продължава разширяването на мрежата си за зареждане, особено ако ще я споделят с General Motors, Ford, Toyota и други, които са се присъединили към техния стандарт на зареждане. Собствените им клиенти трудно намират достъп до техните зарядни. Особено в Калифорния са много претоварени сега и хората трябва да чакат. Клиентите недоволстват.

Ако иска да увеличи продажбите, клиентите му да са доволни, да споделя тази мрежа и да спечели малко пари от нея, като позволи на други собственици на автомобили да я използват, трябват повече зарядни. Виждате другите авто-производители. Те имат пари за разширяване на мрежата си със зарядни по стандартите на Tesla. Това трябва да се надгражда и Илон Мъск го знае.