Новият хибрид на BYD може да измине без зареждане около 2000 километра

Засега подобренията са предназначени за произведени за Китай автомобили, но вероятно скоро ще бъдат изнесени навън

07:17 | 29 май 2024
Автор: Дани Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BYD Co. представи нов хибриден задвижващ механизъм, способен да измине повече от 2000 километра без зареждане с електричество или гориво, засилвайки войната за преход към EV срещу Toyota Motor Corp. и Volkswagen AG.

Модернизираната технология, която има за цел да постави повече дистанция между BYD и неговите съперници, ще бъде пусната веднага на пазара в два седана, които струват под 100 000 юана (13 800 долара), каза автомобилният производител на събитие, предавано на живо от Китай във вторник вечерта.

По-големият пробег означава, че някои от двурежимните plug-in електрически хибридни автомобили на BYD могат да покрият еквивалента от Сингапур до Банкок, Ню Йорк до Маями или Мюнхен до Мадрид с едно зареждане и пълен резервоар газ. Важен етап бележи най-новото постижение на BYD в намаляването на разхода на гориво след дебюта на хибридите през 2008 г.

Базираната в Шънжън BYD преобърна китайския автомобилен пазар с големи намаления на цените за сметка на рентабилността, а ценообразуването на новите хибриди може допълнително да разпали ценовата война. Миналата година компанията е продала 3 милиона коли и е доставила почти 1 милион тази година до април. От всеки два хибрида, продадени в Китай, един е BYD, което подчертава ключов двигател на приходите и печалбата за компанията.

Листнатите в Хонг Конг акции на BYD се повишиха с цели 4% в сряда.

Автомобилните производители в световен мащаб се опитват да разрешат безпокойството на потребителите относно пробега и да направят превозни средства, които са по-добри за околната среда. Toyota също във вторник представи прототипи на ново поколение двигател с вътрешно горене, който може да работи с водород, бензин или други горива заедно с батерии.

По време на събитието BYD заяви, че при тестове неговият plug-in хибрид е успял да постигне цели 2500 километра пробег. Засега подобренията са предназначени за произведени за Китай автомобили, но вероятно скоро ще бъдат изнесени навън.

Електрическите и хибридните превозни средства разширяват границите на пробега, за да се справят с това, което някои потребители все още смятат за пречка при преминаване от гориво.

BYD спря изцяло да произвежда автомобили, задвижвани от изкопаеми горива в началото на 2022 г., и увеличава износа на хибриди за развиващите се пазари, които нямат инфраструктура за зареждане на батерии.

Първите две превозни средства, които ще дойдат с новите възможности за дълъг пробег, са седани от среден размер - Qin L и Seal 06, и двата от които бяха представени на автомобилното изложение в Пекин през април. Те са част съответно от сериите Dynasty и Ocean.