САЩ проправят път за ETF-и на Ether в търсенето на криптовалути освен биткойн

В стъпка, която се считаше за малко вероятна още миналата седмица, SEC подписа в четвъртък предложението на местата за търговия

17:41 | 24 май 2024
Автор: Емили Графео,Лидия Беюд
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Криптоиндустрията е по-близо до още една знакова точка, след като Комисията за ценни книжа и борси (SEC) проправи пътя за евентуалното стартиране на първите американски борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно в токена Ether.

В стъпка, която се считаше за малко вероятна още миналата седмица, SEC подписа в четвъртък предложението на местата за търговия, управлявани от Cboe Global Markets Inc, Nasdaq и New York Stock Exchange, за листване на продукти, свързани с втория по големина цифров актив.

Мениджърите на фондове все още се нуждаят от отделно одобрение от агенцията, преди да могат да пуснат продукти на пазара, като сроковете за това не са ясни. Ако приемем, че получат зелена светлина, един от ключовите въпроси е дали портфейлите с етер ще генерират нещо подобно на търсенето, предизвикано от историческия дебют през януари на американските спот-биткоин ETF-и.

Фондовете са пвилекли 57 милиарда долара, което подтиква емитенти като VanEck, ARK Investment Management, BlackRock Inc. и Fidelity Investments да се борят за предимство в надпреварата за пускане на пазара на Ether ETF.

Лара Кригър от доставчика на данни VettaFi изрази предпазливост, като заяви, че се съмнява, че ETF-ите на Ether могат да привлекат същия мащаб на приток като продуктите на Bitcoin. „Въпреки че Ether има повече приложения, той е много по-малък пазар от биткойн, с по-ниска осведоменост и разпознаваемост на името сред широката инвестиционна общественост“, каза тя.

Рали на Ether

Ether поскъпна с около 1% до 3 805 долара към 6:15 ч. в петък в Лондон. Токенът се повиши с 23% тази седмица заради залозите, че предстои създаването на ETF - най-доброто седмично представяне на дигиталната монета от 2021 г. насам, според данни, събрани от Bloomberg. По-широките криптопазари, включително лидерът на пазара биткойн, като цяло бяха стабилни.


Етерът изпреварва биткойн от началото на годината досега заради популярността на ETF

Миналата седмица компаниите очакваха Комисията по ценните книжа и борсите да отхвърли плана на Cboe - и евентуално други - до крайния срок в четвъртък. За емитентите все още е необходимо допълнително одобрение от SEC. Поддръжниците се надяват, че евентуалните листвания ще привлекат пари от инвеститори на дребно и институционални инвеститори, които са спокойни за обвивката на ETF.

Последните събития са важен етап за криптовалутите, заяви Рич Розенблум, президент на доставчика на ликвидност GSR Markets Ltd. Позовавайки се на внезапния завой към одобрение, Розенблум заяви, че „през 12-те години, в които търгувам в това пространство, това е най-невероятният удар, който мога да си спомня“.

Решението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси повтори издаденото през януари разрешение за борсите да регистрират биткойн ETF, включително дълго обсъждане на корелациите между спот пазара на Ether и проследяващите го фючърси, организирани от CME Group Inc. в Чикаго. Това колко близо се движат двата пазара е ключов момент за регулаторите, които искат системите за наблюдение на CME да откриват аномалии в търговията, преди да се разраснат.

Проучване на корелацията

Coinbase Global Inc. представи проучване, което показва, че корелациите между спот и фючърсните пазари за Ether са около 85% за едноминутни интервали между март 2021 г. и януари 2024 г., което според нея е по-високо от това, цитирано в прегледа на биткойн. Комисията по ценните книжа и фондовите борси заяви, че е възпроизвела това и други проучвания и е установила, че те „предоставят емпирични доказателства, че цените като цяло се движат в близко (макар и не перфектно) съответствие“ между спот и фючърсните пазари на CME Ether.

Освен за ETF, последните събития могат да имат по-широки политически последици. Председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер не е категоричен дали Ether е вид актив, а криптоентусиастите се притесняват, че токенът - и потенциално проектите, базирани на блокчейна на Ethereum - ще попаднат под строгите и скъпи правила на агенцията.

Комисията за търговия със стокови фючърси, американският регулатор с юрисдикция върху дериватите, сигнализира, че не разглежда Ether като актив. В продължение на години CFTC разрешаваше търговията с фючърси на CME върху Ether.

Лий Рейнърс, директор по политиките на Центъра за финансова икономика към Университета Дюк, заяви, че офертите на борсите за листване на продуктите са се основавали на това, че Ether е стока, а не ценна книга. Решението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да даде зелена светлина на плана засилва мнението, че SEC все още смята, че Ether не е ценна книга, каза той.

Шарена история

През изминалата година индустрията на цифровите активи се възстановяваше от разгрома на пазара през 2022 г. и от поредица скандали, като огромната измама на фалиралата борса FTX на Сам Банкман-Фрид и последвалото му вкарване в затвора. Търсенето на американски биткойн ETF-и помогна за достигането на рекордно високо ниво на криптовалутата през март.

Част от това рали се дължи на оптимизма, че ограниченията в САЩ може би отслабват. Тази седмица ръководената от републиканците Камара на представителите придвижи напред широкообхватно законодателство за криптовалутите въпреки съпротивата на Белия дом и Генслер. Не се очаква Сенатът да одобри мярката, но тя получи известна подкрепа от демократите в Камарата на представителите.

Мениджърите на активи правят отстъпки, за да получат одобрението на SEC, особено по отношение на т.нар. стейкинг - процесът на получаване на възнаграждения за поддръжка на блокчейн. Fidelity заяви, че ще запази Ether, който купува като част от ETF, извън залагането.

Залагането е ключов въпрос за Ether, тъй като повдига въпроси за това дали токенът трябва да се третира като ценна книга. Миналата година Комисията по ценните книжа и борсите в съдебно дело обвини Coinbase, че е нарушила нейните правила, като е предлагала услуги за стейкинг.

Агенцията под ръководството на Генслер е скептично настроена към криптоиндустрията и неохотно се съгласи със спот-биткоин ETFs след съдебен обрат през 2023 г.