Биткойн е в най-дългата си губеща серия за 2024 г.

Общият криптопазар се е сринал със 17% до 2,4 трлн. долара след рекордния връх на Биткойн от 73 798 долара в средата на март

13:40 | 9 май 2024
Обновен: 13:56 | 9 май 2024
Автор: Сидхарта Скула
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойнът поевтинява като част от спад на цифровите активи на стойност 500 млрд. долара, което поражда въпроси дали крипто възстановяването е достигнало своя връх.

Токенът се движи към пет поредни дни на спад, което би било най-дългата подобна губеща серия от октомври миналата година. Общият криптопазар се е сринал със 17% до 2,4 трлн. долара след рекордния връх на биткойн от 73 798 долара в средата на март, според данни, събрани от CoinGecko и Bloomberg News.

Намаляването на притока на средства в американските борсово търгувани фондове (ETF) за спот биткойн и перспективата за по-високи и по-дългосрочни лихвени проценти на Федералния резерв заедно потискат цифровите активи. Дебютът на хонконгските крипто ETF-и миналата седмица не успя да подобри настроението.

Паричните средства, които наводниха американските фондове след стартирането им през януари, по-рано издигнаха биткойна до историческия му връх. Общите нетни входящи потоци за групата сега възлизат на 11,8 млрд. долара след изтичането на 169 млн. долара досега през този месец.


Биткойн се бори с най-дългата си поредицата от понижения през тази година

Много спекуланти, които бяха заложили на продължаващи силни потоци от ETF, сега са „изхвърлени от пазара“, казва Бенджамин Целермайер, директор в мениджъра на инвестиции в цифрови активи Magnet Capital. Но той добави, че бичият пазар не е приключил и че биткойнът ще достигне нови върхове до края на 2024 г.

На пазара на деривати има признаци, че инвеститорите очакват по-малко големи колебания на биткойн в сравнение с волатилността, която засенчи пускането на американските ETF-и.

Индексът за волатилност на биткойн T3, който използва цените на опциите, за да даде представа за очакваните 30-дневни колебания на токена, и еквивалентният показател за втория по ранг цифров актив етер са на около двумесечно дъно.

Към 7:10 ч. в Лондон в четвъртък цената на биткойна беше незначително променена и възлизаше на 61 660 щатски долара, докато цената на етера се повиши с 2% до 3 009 щатски долара.