Израел отзовава посланиците си в Ирландия и Норвегия

Поводът е решението на двете страни да признаят официално държавата Палестина

12:24 | 22 май 2024
Обновен: 14:36 | 22 май 2024
Автор: Дженифър Дъган и Галит Алтстийн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел отзова посланиците си в Ирландия и Норвегия, след като те обявиха, че ще признаят държавата Палестина. Скоро след това Испания също обяви, че ще признае съществуването на страната, което подчертава как войната на Израел срещу „Хамас“ в Газа насочва вниманието на света върху въпроса за държавността на палестинците и влошава отношенията на Израел с други държави.

„Израел няма да остане безучастен към онези, които подкопават суверенитета му и застрашават сигурността му“, заяви в сряда в изявление външният министър Израел Кац. „Днес Ирландия и Норвегия възнамеряват да изпратят послание на палестинците и на целия свят: Тероризмът се заплаща.“

Той направи изявлението си минути преди Испания също да заяви, че официално ще признае независима държава в районите, включващи Газа и Западния бряг. Около 140 държави вече признават палестинска държава, но досега сред тях имаше много малко европейски.

„Това е исторически и важен ден за Ирландия и за Палестина“, заяви ирландският министър-председател Саймън Харис пред репортери в сряда сутринта. „Той е израз на нашето мнение, че Палестина притежава и трябва да може да отстоява пълните права на държавата, включително самоопределение, самоуправление, териториална цялост и сигурност.“

Както Харис, така и испанският му колега Педро Санчес отново призоваха за прекратяване на войната в Газа, която продължава вече осми месец и която опустоши средиземноморския анклав.

Те и Норвегия са сред европейските държави, които най-много критикуват Израел за продължаването на конфликта. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху твърди, че войната е необходима, за да се унищожи „Хамас“, обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз.

Конфликтът избухна миналата година, след като бойци на „Хамас“ от Газа нахлуха в южната част на Израел, убиха 1200 души и взеха около 250 заложници. Оттогава насам въздушната и сухопътната офанзива на Израел в Газа е отнела живота на повече от 35 000 души, по данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването.

Нетаняху неотклонно изключва възможността за допускане на независима палестинска държава. От 7 октомври, когато „Хамас“ нападна Израел, той заяви, че подобна стъпка би възнаградила тероризма и би била заплаха за сигурността на еврейската държава. Проучванията на общественото мнение сочат, че мнозинството от израелските граждани също са против решението за две държави. Въпреки това стъпката на трите европейски държави е значителна и показва как натискът върху Израел се увеличава.

Харис и Санчес проведоха двустранни разговори в Дъблин миналия месец и двамата потвърдиха намерението си да признаят държавата Палестина и да съберат международна подкрепа за решение, което включва две държави.

През март лидерите на Словения и Малта, както и на Испания и Ирландия се срещнаха в Брюксел. Те излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че решението с две държави е „единственият начин за постигане на траен мир и стабилност в региона“. Позицията на Ирландия вече доведе до напрежение с Израел.

Харис обсъди плана за признаване на Палестина с израелския президент Исаак Херцог в телефонен разговор в неделя. Харис настоя, че не иска да се прекъсват дипломатическите отношения на Ирландия с Израел в резултат на този ход. Санчес също така е бил силно критичен към военните действия на Израел в Газа.

Отношенията между Израел и Испания също бяха напрегнати. През ноември Израел отзова посланика си в Мадрид, след като Санчес направи публични изявления, че има сериозни съмнения, че Израел спазва международното право. Санчес също така заяви пред Нетаняху, че броят на смъртните случаи в Газа е „непоносим“, като добави, че Испания също е пострадала от тероризма в миналото и той не може да бъде спрян само със сила.

САЩ, най-важният съюзник на Израел, също подкрепят решението за две държави, но твърдят, че това може да стане само чрез преговори между Израел и палестинците. През последните месеци президентът Джо Байдън сигнализира, че може да бъде създадена държава Палестина със строги ограничения на военните ѝ сили, за да се успокои Израел, който контролира много аспекти на сигурността в Газа и Западния бряг, включително въздушното им пространство.