Преговорите за примирие между Израел и Хамас са в задънена улица - част 3

Мара Рудман, бивш заместник съветник по сигурността в Белия дом

16:00 | 20 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Знам, че бяхте в Украйна миналия месец. В Киев, държавният секретар на САЩ е в момента. Като се има предвид, че парите вече са одобрени, а оръжията са на път, каква беше целта на визитата на Антъни Блинкен, освен да отправи послание към Владимир Путин?

Смятам, че държавния секретар Блинкен отправи послание не само до Владимир Путин, но и до народа на Украйна. Той и президента Зеленски имат много добри и силни взаимоотношения.

Украинците бяха доста притеснени от количеството продължителна ангажираност на САЩ към тяхната борба срещу Русия. Особено като се има предвид колко дълго отне на САЩ да достави тези жизненоважна военна помощ на Украйна заради борби вътре в Републиканската партия в Конгреса.

Така че онова, което Антъни Блинкен направи е да отправи послание по много истински начин и да покаже на народа на Украйна и на президента Зеленски, ангажираността на САЩ и да даде уверения, както Джейк Съливан направи по време на своята визита в края на март, че помощта от САЩ пристига и ще има още, и ще помогне на Украйна при сериозните предизвикателства, пред които са изправени от Русия.

Последен въпрос към Вас. Въпреки че САЩ предостави помощ на Украйна, те също така наложиха ограничения върху онова, което Украйна може да прави с тази помощ. Украйна не може да извършва офанзива на руска територия.

За да може Украйна да спечели войната, дали ще се наложи тази политика на администрацията да бъде преразгледана?

Това е много добър начин да го опишем – израза, който използвахте – да се преразгледа. Смятаме, че е важно, че САЩ да възможно най-широк поглед, който позволява на Украйна да води тази битка. САЩ има късмет, че ние, американците, не трябва да я водим, да се защитаваме от Русия.

Трябва да направим така, че Украйна да има всички възможности да го стори и по този начин да попречим на разпространяване на руската агресия в Европа.