Преговорите за примирие между Израел и Хамас са в задънена улица - част 1

Мара Рудман, бивш заместник съветник по сигурността в Белия дом

15:49 | 20 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Да започнем с Близкия Изток. Министър-председателят на Катар говори по-рано - днес по време на катарския икономически форум, за който Bloomberg е съ-организатор - изразявайки предположението, че преговорите между Израел и Хамас са в патова ситуация в момента.

Ако не бъде сключено споразумение за примирие в близко бъдеще, ще има ли такова изобщо?

Да, ще продължим да се надяваме и работата трябва да продължи за да се стигне до спиране на боевете и до Израел да се фокусира по-стратегически върху целите си - способността да се защитава по-най-добрия начин, да освободи заложниците и да достави хуманитарна помощ.

Това са причините, поради които е от ключово значение да се окаже максимален натиск, за да се стигне до сключване на споразумение за примирие.

Като имаме това предвид, доколко примирието зависи от освобождаването на заложниците? Предвид това, че не всички смятат, че те са все още живи. Продължаваме да получаваме известия, че Хамас не може да каже къде се намират всички заложници и с кого са.

Какво ще се случи накрая?

Част от примирието зависи в голяма степен от освобождаването на заложниците. За съжаление, към този момент става дума или за тела, или за колкото от заложниците са останали живи. Заложниците са задържани при ужасни условия или отведени в Газа при още по-ужасни условия.

От ключово значение е те да се върнат. Те или телата им, за съжаление. Относно онова, което Хамас знае или не – къде са те, това вече повдигнато на въпрос по-рано, веднага след седми октомври, като се има предвид групировки, свързани с Хамас, които имаха роля във вземането на заложници.

Смятам, че това има все по-малко достоверност към момента, тъй като е ясно, че Яхия Синуар, който е военният командир на Хамас в Газа, който дирижираше цялата атака на седми октомври и онова, което последва, е мъж, който има пълен контрол.

Така че определено има нужда от удостоверяване, че на този етап не знаят къде точно са повечето ако не и всички заложници.