Инвеститорите атакуват Exxon за това, че не спазва климатични политики

Критиките към гиганта в областта на изкопаемите горива, чиято индустрия е основният виновник за глобалното затопляне, се превърнаха в ежегоден ритуал по време на годишната среща на акционерите на компанията

19:00 | 15 май 2024
Автор: Тим Куинсън,Кевин Кроули
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Exxon Mobil Corp. отново се оказа на прицела на инвеститори, които се интересуват от околната среда и твърдят, че компанията далеч не изпълнява ангажиментите си, свързани с климата.

Критиките към гиганта в областта на изкопаемите горива, чиято индустрия е основният виновник за глобалното затопляне, се превърнаха в ежегоден ритуал по време на годишната среща на акционерите на компанията, която тази година е насрочена за 29 май. Но това събрание е особено натоварено, тъй като Exxon съди две групи, които се занимават с проблемите на климата: Arjuna Capital LLC и базираната в Амстердам организация с нестопанска цел Follow This.

В отговор на това Калифорнийската пенсионна система на държавните служители, най-големият държавен пенсионен фонд в САЩ и собственик на около 0,2% дял в Exxon, обмисля дали да гласува против преизбирането на главния изпълнителен директор Дарън Уудс в борда на компанията, съобщи миналата седмица Financial Times. Неправителствената организация Majority Action, група от акционери-активисти, призовава инвеститорите да се противопоставят на избирането на директорите на Exxon, включително на Уудс и водещия независим директор Джоузеф Хули, за „атакуване на демокрацията сред акционерите и несправяне с климатичния риск“.

В изявлението си Exxon заяви, че усилията на инвеститорите да отхвърлят борда на директорите трябва да бъдат прекратени. „Като казват на хората да гласуват срещу нашия борд, тези групи дават ясно да се разбере, че подкрепят продължаващата злоупотреба със системата.“

Гласуването се провежда три години след като инвеститорът-активист Engine No. 1 зашемети Exxon с успешна борба с пълномощници за инсталиране на трима директори в борда, които да се застъпват за въпросите на климата. Има обаче малко доказателства, че този път Exxon е уязвим за подобни усилия. Това отчасти се дължи на факта, че акциите на компанията са поскъпнали с почти 25% през последната година, а въпросите, свързани с околната среда, социалната сфера и управлението - които вече бяха отслабени от продължителната атака на републиканците и петролното лоби - бяха отложени още повече поради опасенията за енергийната сигурност след войната на Русия в Украйна.

В този случай Calpers и Majority Action отправят две основни критики към Exxon: екологичните резултати на компанията и опасенията относно заведеното от нея съдебно дело.

Що се отнася до околната среда, Exxon продължава да бъде най-големият производител на нефт и газ в САЩ и най-големият емитент на въглероден диоксид сред компаниите, притежавани от инвеститори. Базираната в Тексас компания има и най-слабите цели за намаляване на емисиите сред световните „петролни суперголеми компании“, според Carbon Tracker.

„Правата на акционерите са съпътстващи щети в опитите на Exxon да избегне отговорност за това, че не успява да управлява приноса си към климатичния риск“, каза в изявление Ели Касаргод-Стауб, изпълнителен директор на Majority Action.

Exxon отговаря на подобни оплаквания, като твърди, че емисиите ѝ намаляват по-бързо от средното за света. Компанията също така твърди, че нейните климатични цели са реалистични, тъй като са съобразени с контролираните от нея дейности. Според Exxon тя не поставя цели за своите емисии от обхват 3, за разлика от много от европейските си конкуренти, защото те са резултат от избора на потребителите, като например шофирането на автомобил, а не от действията на компанията.

Критиците на петролната компания не се успокояват от подобни обяснения.

Според „Действие на мнозинството“ Exxon има „десетилетна стратегия на отричане на климата, дезинформация и забавяне“.

Въпрос, който разгневи активистите тази година дори повече от предполагаемата безкомпромисност на Exxon по отношение на климата, е решението ѝ да съди Arjuna Capital и Follow This. В съдебните документи петролната компания твърди, че те са станали инвеститори на Exxon „единствено за да водят кампания за промяна чрез предложения на акционерите, които са изчислени така, че да намалят съществуващия бизнес на компанията“.

През февруари Arjuna и Follow This оттеглиха предложението си, което призоваваше за „по-нататъшно ускоряване“ на плановете на Exxon за намаляване на емисиите. Arjuna призова Exxon да се откаже от иска си и обвини компанията, че се опитва да заглуши инвеститорите, загрижени за околната среда.

Всъщност Exxon заяви, че се надява да използва случая, за да наложи затягане на правилата на Комисията за ценни книжа и фондови борси относно предложенията, които могат да бъдат включени в бюлетините за гласуване на пълномощниците. Компанията казва в публикация в интернет, че „на активисти с минимални или дори никакви акции не трябва да се позволява да внасят отново предложения, които не увеличават дългосрочната стойност за акционерите“.

От „Действие на мнозинството“ заявиха, че правният натиск на Exxon е „безпрецедентна атака срещу собствените акционери, която изглежда има за цел да потисне загрижеността на инвеститорите, свързана с управлението на финансовите рискове, свързани с климата, от страна на компанията“.

Консултантът Glass Lewis & Co. увеличи недоволството срещу Exxon в понеделник, когато призова акционерите да отхвърлят преизбирането на Хули за главен директор, позовавайки се на „необичайни и агресивни тактики“ срещу инвеститори активисти.

Calpers се съгласи. Пенсионният фонд заяви в изявление, че „насърчава други инвеститори да се присъединят към нас и да изразят несъгласието си с този съдебен процес, който се опитва да заглуши инвеститорите“.