Фирмата за облицовки, работеща по стадиона на Евертън, фалира

Също така Висшата лига трябва да разкрие дали счита собственикът на клуба за приемлив. В противен случай Евертън ще бъде изправен пред сериозна финансова криза

08:22 | 21 март 2024
Автор: Дейвид Хелиър,Саба Медингс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Футболният отбор от Висшата лига "Евертън", който изгражда модерен стадион на пристанището на Ливърпул дори в условията на криза със собствеността, се сблъска с още една потенциална пречка по пътя.

Alucraft Systems Ltd., специалист по облицовки, който осигурява основни материали за новия терен на "карамелите", е обявен в несъстоятелност.

В сряда PriceWaterhouseCoopers потвърди, че е назначена за администратор на базираната в Стафордшир фирма. "След назначаването 53-ма души, заети в компанията, за съжаление бяха съкратени, а съществуващите проекти на компанията няма да бъдат завършени", се казва в съобщението.

Alucraft е назначена от строителната група Laing O'Rourke, главен изпълнител на стадиона на Everton. 777, базираната в Маями фирма, която се съгласи да купи футболния клуб от настоящия му собственик Фархад Мошири, инжектира средства, за да го поддържа и да посрещне разходите по изграждането на стадиона, които се оценяват на между 500 и 800 млн. паунда.

В момента Евертън се намира на две места извън зоната на изпадащите, след като му бяха отнети шест точки заради нарушаване на финансовите правила. Отборът може да се сблъска с допълнително отнемане на точки през следващите седмици, а Висшата лига също трябва да разкрие дали счита 777 за приемлив собственик. В противен случай Евертън ще бъде изправен пред сериозна финансова криза.

Everton отказа да коментира администрацията на Alucraft. Клубът се надява да завърши стадиона с капацитет близо 53 000 места до декември, но не планира да играе мачове за първенството или европейските турнири на него до август 2025 г.

Laing O'Rourke отказва да коментира.

Строителните проблеми забавиха амбициите на съседите от ФК "Ливърпул" да открият новата трибуна в началото на сезона. Проектът за разширяване на стадиона на Анфийлд Роуд се забави с месеци, след като Buckingham Group Contracting влезе в администрация.

Последните отчети на Alucraft до края на декември 2022 г. показват загуба преди данъци от 5,75 млн. паунда от приходи в размер на 18,7 млн. паунда.