Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новият формат на Шампионската лига ще направи богатите клубове още по-богати

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 15.03.2024 г.

10:34 | 15 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От сезон 2024/25 най-авторитетният футболен турнир на планетата – Шампионска лига, ще е с нов формат. Турнирът на богатите ще има и нови наградни фондове. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"По информация на Times, с новия формат УЕФА прогнозира 33% увеличение на парите от телевизионните права. В момента Европейската футболна централа получава около 3,6 милиарда евро телевизионни приходи от трите европейски състезания всеки сезон. Очакванията са от новия сезон сумата да нарасне между 4,6-4,8 млрд. евро. И въпреки че 36 клуба вместо 32 ще си поделят парите, по-голяма сума за повечето от тях е гарантирана, като някои ще печелят допълнително над 35 млн. евро на сезон. УЕФА е наясно за опасенията, че финансовата дупка между големите клубове и тези, които не играят в Шампионската лига, може се разшири. В резултат на това те настояха, че парите, разпределени за Лига Европа, Лига на конференциите и плащанията за солидарност към клубове, които не играят европейски футбол, ще продължат да нарастват с бързи темпове", каза Коларов.

Той разказа повече и за новия формат на турнира. "Той ще включва 189 мача на сезон, докато сега са 125 срещи. И тези допълнителни 64 двубоя ще носят и повече приходи. Форматът гласи общо класиране и всеки отбор ще играе по осем мача. Първите осем от 36-те отбора се класират за 1/8-финалите. Тези, които завършат между девети и 24-ти, ще участват в плейоф за останалите осем места. Според УЕФА така всеки мач ще има значение. Но централа може неволно да превърне първите елиминационни кръгове в малко по-скучни. Да приемем, че Реал Мадрид и Манчестър Сити завършат 1-ви и 2-ри в групата. Това означава, че можем да видим най-силните отбори да играят помежду си едва на финал. Според регламента, нито един отбор няма да се изправи срещу отборите, завършили 3-то или 4-то до 1/2-финалите. И това означава, че 1/-8-финалите и 1/4-финалите в повечето случаи ще противопоставят двойки от сорта на Манчестър Сити – Копенхаген. Но за сметка на това, този регламент може да увеличи интереса към групите и 1/2-финалите. Времето ще покаже дали промените са за добро", каза още Коларов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Още новини от света на спорта може да намерите на Gol.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.