Швейцарците си гласуваха по-високи пенсии, но отказаха вдигането на пенсионната възраст

Проучванията на общественото мнение преди неделя сочеха, че приемането на мярката, с която пенсиите се увеличават с около 8%, ще бъде трудно

13:45 | 4 март 2024
Автор: Бастиан Берат
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарските гласоподаватели подкрепиха план за повишаване на пенсиите - за първи път в историята на страната социалните помощи се увеличават чрез референдум.

Предложението за въвеждане на 13-то годишно възнаграждение за пенсионерите беше подкрепено от 58,2% от избирателите, като беше изпълнено и допълнителното изискване да бъде прието в мнозинството от швейцарските кантони. Втората инициатива за повишаване на пенсионната възраст - и последващото ѝ обвързване с продължителността на живота - беше отхвърлена, като събра едва 25,3% от гласовете.

Швейцарците гласуваха за пенсионните реформи

Проучванията на общественото мнение преди неделя сочеха, че приемането на мярката, с която пенсиите се увеличават с около 8%, ще бъде трудно. От 1848 г. насам швейцарските гласоподаватели никога не са одобрявали планове за увеличаване на социалните помощи, изплащани от държавата. Инициативата беше внесена от профсъюзите, които заявиха, че по-високите разходи за живот са намалили покупателната способност на пенсиите.

Според политическия анализатор Георг Луц одобрението е „преломен момент за Швейцария“. „Само преди десет години, когато буржоазните партии и бизнес асоциациите бяха против, подобно предложение нямаше да има никакъв шанс“, каза той пред Bloomberg преди гласуването.

Според Михаел Херман, ръководител на социологическата агенция Sotomo, спасяването на Credit Suisse от правителството миналата година може да е повлияло благоприятно на резултата.

Мнозина смятат, че предприемачите и мениджърите са нарушили неписания швейцарски обществен договор: че мениджърите са скромни с бонусите и разточителството, а хората са скромни със социалните изисквания“, казва той пред вестник SonntagsZeitung. „Хората от дълго време са гневни за поведението на корпорациите, мениджърите, укриващите данъци". Затова сега често се чува:

Ако те си помагат сами, то и ние искаме нещо за нас“.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 2026 г., според текста на инициативата. Вносителите не представиха план за финансиране на очакваните допълнителни годишни разходи в размер на 4,1 млрд. швейцарски франка (4,7 млрд. долара), така че гласуването ще изпрати правителството - което препоръча отхвърлянето му - да се бори за намиране на пари.

Министърът на финансите Карин Келер-Суттер заяви, че тъй като Швейцария вече има бюджетен дефицит, одобрението вероятно ще наложи увеличаване на данъка върху добавената стойност.

Това е мрачен ден за младите поколения“, заяви депутатът Кристиан Васерфален от дясноцентристката Свободна демократическа партия в публикация на Х. „Гордея се с всички млади, които са се ангажирали с осигуряването на пенсии. Днес ние загубихме.“

Свободна демократическа партия - партията на Келер-Зуттер - ще отхвърли всяко увеличение на данъците за бизнеса за финансиране на по-високите пенсии, освен ако то не е обвързано със структурни реформи, спестяващи средства, се казва в изявление на групата, изпратено по електронната поща.

Според правителствените данни увеличението на пенсиите получи особено силна подкрепа във френско- и италианскоговорящите кантони, докато избирателите в по-голямата немскоговоряща част бяха по-скептични. Избирателната активност в цялата страна надхвърли 58%.

Населението показа, че наистина го вълнува този въпрос“, заяви пред репортери в Берн министърът на вътрешните работи Елизабет Бауме-Шнайдер, отхвърляйки предложението за така наречения „Рьостов окоп“.