Индия бавно превзема пазарния дял на износа от Китай, показва проучване

Износът на електроника от Индия за САЩ като съотношение към този от Китай се е увеличил до 7,65% през ноември миналата година от 2,51% през ноември 2021 г.

14:18 | 28 февруари 2024
Автор: Ануп Рой
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия намалява доминиращата позиция на Китай в износа на електроника на някои ключови пазари, тъй като производителите диверсифицират веригите за доставки от световната фабрика към други части на Азия, показва ново проучване.
Въздействието е най-силно изразено в Обединеното кралство и САЩ, където геополитическото напрежение с Китай се е увеличило през последните години.

Износът на електроника от Индия за САЩ като съотношение към този от Китай се е увеличил до 7,65% през ноември миналата година от 2,51% през ноември 2021 г., според базираната в Лондон Fathom Financial Consulting. В Обединеното кралство делът е нараснал до 10% от 4,79%.

Като дял от износа на Китай

Индийското правителство привлича производителите на електроника в страната с големи стимули, като намаляване на данъците, отстъпки, по-лесно придобиване на земя и капиталова подкрепа. Целта е да се разшири местната производствена промишленост, за да се увеличи износът, и да се помогне на предприятията да се развият в световен мащаб чрез партньорства.

В Индия се намира най-големият завод за мобилни телефони на Samsung Electronics Co., а Apple Inc. произвежда поне 7% от всички свои iPhone-и в Индия чрез своите договорни производители Foxconn Technology Group и Pegatron Corp.

Увеличението на износа на електроника „вероятно е резултат от нарастващите инвестиции на Foxconn в Индия“, пише Андрю Харис, икономист във Fathom Financial Consulting, в бележка от миналата седмица.

Износ на електроника от Индия на ключови пазари 

Напредъкът на Индия в печеленето на пазарен дял е по-ограничен в Европа и Япония, „което предполага преминаване към двойни вериги за доставки (Китай плюс една), а не към пълен отказ от производство в Китай, поне засега“, коментира Харис. Докладът показва, че индийският износ на електроника като съотношение към китайския е 3,38% в Германия и 3,52% в световен мащаб.

Индийските компании изтъкват ролята си в стратегията на мултинационалните компании „Китай плюс едно“, според която производителите развиват резервни мощности в други страни.

Индийските компании насърчават диверсификацията в Китай 

Увеличаващият се пазарен дял на Индия е стимул за министър-председателя Нарендра Моди, който изтъква своя план „Make in India“ като начин за създаване на работни места, разширяване на износа и повишаване на самостоятелността на икономиката чрез намаляване на необходимостта от внос. Очаква се той да спечели трети мандат на изборите, които ще се проведат до няколко месеца.