Залогът, който гръцката СИРИЗА прави на възпитаник на Goldman Sachs, не работи

Стафанос Каселакис - новият лидер на гръцката опозиция - е притиснат от часовникът на европейските избори догодина, докато партията му губи подкрепа

09:00 | 4 януари 2024
Автор: Елени Крепа
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият лидер на гръцката опозиция има по-малко от половин година, за да спечели избирателите на изборите за Европейски парламент, но преди това трябва да убеди собствената си партия. Перспективите и за двете изглеждат неясни.

Стефанос Каселакис беше малко вероятен избор за СИРИЗА - радикалната лява партия, която се обяви срещу политиките на ЕС за строги икономии и почти принуди страната да излезе от еврозоната през 2015 г.

Бившият търговец от Goldman Sachs беше практически неизвестен, преди да се кандидатира за лидерския пост през септември, и излезе начело само заради хаоса, който предшественикът му остави след себе си, като не подкрепи нито един от кандидатите.

Резултатът е лидер на партията, чиито възгледи - подкрепящи частните университети и опциите за акции за служителите - са по-скоро в съответствие с произхода му от Уолстрийт, отколкото с активистите от старата школа, които сега се опитва да ръководи.

Под негово ръководство СИРИЗА започна да се разпада.

Бившият министър на финансите Евклид Цакалотос, ветеран от кризата през 2015 г., започна разгрома, като напусна партията през ноември. Оттогава СИРИЗА се срива в проучванията на общественото мнение, а почти една четвърт от депутатите на Каселакис напуснаха, оставяйки му само 36 души в 300-членния законодателен орган.

"Каселакис е центристки политик с либерални възгледи", каза Костас Чацилефтериу, един от първите членове на партията, който напусна след встъпването в длъжност на новия лидер. "Не можеш да назначиш някого само защото е красив или готин."

В разцвета на силите си през 2015 г. СИРИЗА получи 36% от гласовете на избирателите в страната, а на изборите за ЕС година по-рано партията беше подкрепена от 27% от избирателите. Въпреки това на последния национален вот през юни тази подкрепа се сви до по-малко от 18%, а в момента групата получава около 12% или дори по-малко.


Възходът и падението на СИРИЗА/От кризата насам партията набира сили, но напоследък губи популярност

"Поех поста само преди три месеца", казва Каселакис пред Bloomberg. "Рим не е построен за един ден. Но бъдете сигурни, че сме на прав път и ще оставим наследство за идните поколения."

Като студент Каселакис работи като доброволец за тогавашния сенатор Джо Байдън по време на президентската кампания през 2008 г. Но той навлиза в националната политика едва когато се кандидатира на изборите през 2023 г. - бюлетини, които донесоха на премиера Кириакос Мицотакис съкрушителна победа и абсолютно мнозинство и доведоха до напускането на шефа на СИРИЗА Алексис Ципрас.

След това 35-годишният Каселакис обяви кандидатурата си за лидер на партията, като изгради кампанията си върху социалното равенство, отделянето на църквата от държавата и премахването на задължителната военна служба. Той също така се представи като човек, който сам се е създал, като се опира на стипендиите, които е спечелил - след като е учил в частни училища в Атина - за академията "Филипс" в Андоувър, Масачузетс, и за университета в Пенсилвания.

След напускането на Ципрас бившият министър на труда Ефи Ахциоглу беше лидер в партийните избори. Но след като Каселакис се включи в кампанията, около него се събраха много от последователите на Ципрас.

Ципрас, който беше министър-председател на Гърция в периода 2015-2019 г., не участва в кампанията - ход, тълкуван от членовете на партията като липса на подкрепа за Ахциоглу, което позволи на Каселакис да спечели лесно.

"Каселакис беше облагодетелстван от мълчанието на Ципрас", според Аристидес Хацис, професор по право и икономика в Атинския университет.

Всъщност Каселакис всъщност само изпълнява стратегическия завой, започнал при неговия предшественик. Ципрас може би е най-известен с това, че през 2015 г. се противопостави на исканията на ЕС за бюджетни съкращения. Но след това той управлява още четири години и в крайна сметка се оказа, че контролира брутална програма за строги икономии.

Каселакис се среща с Ципрас в Атина през 2022 г. и изразява интерес да се присъедини към партията. Двамата мъже си допадат и това помага за бързото навлизане на бъдещия лидер във висшите етажи на СИРИЗА.

Център

След травмата от годините на кризата има известна логика в опитите за приближаване на партията към центъра.

Отне почти десетилетие на фискална дисциплина, за да се излезе от кризата, която изобщо доведе СИРИЗА на власт, и при положение, че тази година се очаква икономиката да нарасне с 2,3%, изпреварвайки повечето си европейски колеги, гръцките избиратели не изглеждат склонни да поемат рискове.


Прогноза за ръст в еврозоната

Но без харизмата на Ципрас партията успява да изгуби по-радикалните си поддръжници, без да убеди умерените да напуснат ПАСОК - социалистическата партия, която заедно с "Нова демокрация" на Мицотакис доминираше гръцката политика преди кризата с държавния дълг.

"Терминът "радикална левица" не се превежда идеално на английски език", казва Каселакис в интервю. Намерението е да се каже "новаторска левица". Левицата, която не се страхува да издига големи, амбициозни идеи, решения, които може да накарат елитите да се чувстват неудобно."

Това е определението, с което той се идентифицира "напълно", казва той. "Целият ми живот, а със сигурност и животът ми в гръцката политика, е радикален и новаторски."

Новоизбраните партийни лидери обикновено получават от гръцките гласоподаватели подем в проучванията, но Каселакис има обратен ефект. Хатсис каза, че той е бил "преекспониран" и "повърхностен" в политическите си идеи, така че хората не са готови да му се доверят за икономиката, когато напредъкът е толкова трудно извоюван от дълбоката криза преди почти десетилетие.

Само още няколко дезертьорства биха довели до това, че СИРИЗА ще загуби мантията си на най-голяма опозиционна група в сравнение с ПАСОК, а проучванията на общественото мнение сочат, че Комунистическата партия скоро може да измести групата на Каселакис като третата най-популярна група в страната.

Тъй като Нова демокрация задава тона, а СИРИЗА губи подкрепа, Хацис казва, че е по-вероятно фигурата, която живее в Маями и до миналата година не е била позната на гръцките избиратели, да не се задържи дълго. Слабото представяне на изборите за Европейски парламент през юни може да бъде причината за това.

"Той не е затънал в политиката, защото не знае как да прави нещо друго в живота", казва Хатцис. "Той е човек с кариера, с живот извън Гърция, с бизнес, с успехи - той има алтернатива".