Мицотакис: Гърция ще задържи ръста и в бъдеще

Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

14:30 | 25 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Господин премиер, благодаря ви за отделеното време. Надявам се посещението ви в Ню Йорк да е ползотворно. Забелязва се забавяне в икономиката на Европа, германската икономика се забавя, френската също. Как според вас ще се отрази това на гръцката икономика?

Щастлив съм да кажа, че гръцката икономика се доказа като много устойчива. Очакваме значителен процент на растеж за 2023г, над 2%, а моята цел винаги е била да надскочим средния икономически растеж в останалата еврозона. Това може да се счита за успех предвид всичко, което се случи през изминалото десетилетие в Гърция. Мисля, че Гърция се възстановява.

Наскоро спечелихме втори мандат, имаме много ясен план за реформа и постигнахме инвестиционен рейтинг, който беше важен момент за страната след 13 много трудни години.

Ако разгледате всички индикатори, ще се уверите, че ние ще се справим доста по-добре от останалите държави в еврозоната. Аз съм предпазлив оптимист, че ще можем да запазим този растеж и в бъдеще.

Каква е икономическата ви цел за 2024 в светлината на вероятността то 4% лихва на ЕЦБ за продължителен период?

Фактът, че възстановихме инвестиционния си рейтинг ни помага за разходите по заемите, което е много важно за публичните финанси. Но ние не отстъпваме от поддържането на фискална дисциплина – разбираме колко важно е това за капиталовите пазари и тази година в Гърция ще имаме излишък около 0,7% и по-висок излишък през 2024.

Смятаме, че можем да постигнем фискалните си цели без да правим компромис с растежа. Данните за туризма тази година са впечатляващи и изглежда това е тенденцията в Европа, въпреки рецесията хората продължават да пътуват и явно все така предпочитат Гърция пред други средиземноморски дестинации.

Гай определено предпочита Гърция.

Аликс, вие също трябва да дойдете. Гърция е прекрасна страна и е хубаво да я посетите не само през горещите месеци юли и август. Ние успяхме да удължим туристическия си сезон и да привлечем значителни инвестиции в устойчив туризъм.