Златото достигна исторически рекорд, какво следва?

За последен път тя достигна рекордните 2075,47 долара за тройунция през август 2020 г., когато пандемията засили търсенето в убежището, като днес тя стигна 2135,39 долара за тройунция

18:20 | 5 декември 2023
Автор: Суанси Афонсо,Ейнсли Томсън,Сибила Грос
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За много инвеститори златото изглежда актуално в момента. Благородният метал току-що достигна рекордните 2135,39 долара за тройунция в рамките на деня, отчасти благодарение на статута си на убежище: колкото по-нестабилен е светът, толкова по-добре се представя златото.

Стойността на кюлчетата се повиши с почти 16% от началото на октомври насам, което първоначално бе предизвикано от началото на конфликта между Израел и "Хамас", но след това бе стимулирано от залозите, че Федералният резерв ще премине към разхлабване на паричната политика в началото на следващата година.

И така, настъпил ли е моментът инвеститорите на дребно да започнат да влагат пари в този актив? Или е най-добре да запазите експозицията си в кутията за бижута?

Защо цената на златото се покачва?

За последен път тя достигна рекордните 2075,47 долара за тройунция през август 2020 г., когато пандемията засили търсенето в убежището. Този път поскъпването ѝ бе предизвикано от геополитическия риск и от агресивното ценообразуване на търговците за намаляване на лихвените проценти от март следващата година.

Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че лихвеният процент на централната банка е " силно навлязъл в рестриктивна територия" в коментари, които се тълкуват от пазарите като до голяма степен миролюбиви. По-ниските разходи по заемите обикновено са положителни за нелихвоносните кюлчета.

В Индия, която е вторият по големина потребител на злато след Китай, металът достигна нов връх в местната валута през ноември.

Защо да купувате злато сега?

Според Сони Кумари, стратег по суровините в ANZ Banking Group Ltd., фокусът на златото през 2024 г. изглежда благоприятен, тъй като се влияе от курса на Фед по отношение на лихвените проценти и по-високите геополитически и икономически рискове.

"Освен това покупките от страна на централните банки ще продължат и през следващата година" и потенциално могат да компенсират всяка слабост във физическото търсене, каза тя.

Златото е не само символ на богатство, но има и богата културна история в цяла Азия. Индийците притежават най-голямото частно притежание на злато в света, а металът заема централно място в ритуалите и е преносима и практична инвестиция.

Според П.Р. Сомасундарам, регионален главен изпълнителен директор за Индия в Световния съвет по златото, златото е дългосрочен актив, а за азиатците то има стойност за поколенията.

Много от най-големите ентусиасти на златото виждат в него и защита срещу срива на фиатните валути.

Как мога да купя злато?

Борсово търгуваните фондове за злато са ключова инвестиционна опция както за институционални, така и за индивидуални инвеститори. Това е по-търсено в Северна Америка и Европа, които заедно съставляват около 95% от общия обем на притежанията в света.

Други начини за инвестиране включват интернет брокери, които купуват, продават и съхраняват физически кюлчета в трезори за клиенти, и стабилни монети, обезпечени със злато - вид криптовалути, чиято цена се движи в съответствие с цената на метала.

На някои места, например в Хонконг, потребителите имат възможност да инвестират в златни сметки в банки, където могат да изберат част от спестовната си сметка да бъде в местна валута или в златни кюлчета.

Акциите на златодобивните компании обикновено имат силна корелация с цените на златото, което ги прави още една алтернатива за инвеститорите, желаещи да се изложат на риск. Но акциите на златодобивните компании също корелират с базовите капиталови пазари, а оценките им се различават в зависимост от техните финансови основи.

Лесен начин да добавите злато към портфолиото си е да посетите най-близкия магазин за бижута и да си купите гривни, пръстени или монети. Повечето покупки се правят за сватби в страни като Китай и Индия. Купувачите в Тайланд и Виетнам предпочитат монети и кюлчета.

Какво трябва да знам?

Купувачите на злато трябва да следят за чистотата и качеството. "Това очевидно е най-лесното нещо, на което инвеститорите стават жертва, само защото получават метала на по-ниска цена или с отстъпка, или без сметка, за да избегнат данъци", казва Сомасундарам.

Независимо дали става въпрос за магазин за бижута или цифрова платформа, потребителите трябва да купуват от реномирани продавачи - фалшивите продукти и измамите се разпространяват, когато даден клас активи е в подем.

Тези, които купуват злато под формата на кюлчета, монети или бижута, също могат да се сблъскат с премии над спот цената, които не винаги могат да бъдат възстановени при препродажба.

"Хората, които купуват физическо злато, трябва да се оглеждат, когато купуват, и да се оглеждат, когато продават", казва Адриан Аш, ръководител на изследователската дейност в брокерската компания BullionVault.

Как да преценя качеството на златото?

За инвеститорите на дребно е най-лесно да мислят за чистотата в карати. Почти всички инвестиционни кюлчета са 24-каратови - най-чистите - като другите метали съставляват по-малко от 1% от общото количество.

По-малко чистите форми обикновено се използват за бижута, тъй като 24-каратовото злато е твърде меко за практически цели. В Азия, където златото се разглежда като инвестиция, повечето изделия са 18-каратови и по-чисти - поне 75% чистота.

Различните държави определят минимално допустими стандарти за чистота на златото. В САЩ законовият минимум е 10 карата, докато във Франция, Обединеното кралство, Австрия, Португалия и Ирландия най-ниската стойност е 9 карата.

Стойките, изсечени от акредитирани от Лондонската асоциация на пазара на благородни метали рафинерии, са най-ценени, тъй като компаниите трябва да преминат през годишни одити, за да се гарантира, че отговарят на стандартите за чистота и отговорно снабдяване. Други пазари, включително Истанбул и Дубай, поддържат подобни списъци.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.