Ще достигне ли златото най-после нови върхове

Надеждата, че лихвите са достигнали връхна точка значително ускориха поскъпването на благородния метал

16:00 | 3 декември 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През септември много експерти се питаха как златото е успяло да устои толкова добре през годината, в която лихвените проценти предимно се повишаваха безмилостно. Оттогава насам златото се раздвижи. То е една от по-добре представящите се суровини (добре, всъщност не е суровина в традиционния смисъл на думата, но се поставя в тази кошница) - с 10,5% от началото на годината досега, в сравнение с 4%, когато за последен път я проверихме.
Както можете да видите на графиката по-долу, златото е достигнало и след това е отскочило от границата от 2075 долара за тройунция (или около нея) вече три пъти, пише Джон Степек за Bloomberg.

Ако вярвате на елемента на разпознаване на моделите в техническия анализ, това предполага, че ако и когато златото се върне над 2 075 долара за тройунция, то вероятно ще поскъпне още малко. Казано на езика на графиките, златото е готово да пробие.

Златото отново заплашва да достигне нов исторически рекорд. Ще се окаже ли 4-тият път щастлив? 

Не приемайте всичко това за чиста монета. В графиките има елемент на самоизпълняващи се пророчества. Ако достатъчно хора вярват, че даден модел "работи", те ще действат така, сякаш това е така, и по този начин ще го накарат да се случи. Освен това, ако можехте да предсказвате бъдещето, като гледате линиите на графиката, светът щеше да бъде наистина много странно място.

Също така обаче е твърде лесно да се отхвърли всичко това като самореференция. В края на краищата реалността създава пазарите и трябва да има някакъв основен бичи аргумент, който да накара даден актив да се повиши, дори ако този аргумент по-късно се окаже погрешен или преувеличен. И така, какво се случва?

Какво води до поскъпване на златото?
На първо място, най-очевидната причина за неотдавнашното рали на златото е, че пазарът смята, че лихвените проценти - по-специално лихвените проценти в САЩ - са достигнали своя връх. Въпреки че повишаването на лихвените проценти не се оказа катастрофално за златото в този случай, отпадането на това предизвикателство със сигурност ще го подпомогне.

На второ място, пазарът все още не се е превърнал в пазител на облигациите, но е наясно, че има много дългове и не е ясно как ще бъдат изплатени. Златото няма контрагент - стойността му не зависи от кредитоспособността на някой друг - и централните банки, въпреки всичко, все още притежават много от него по тази причина.

(Ако не можете да си обясните защо златото има вътрешна стойност, ето един мисловен експеримент: Ще ви захвърля в произволно село някъде по света. Няма да сте в опасност и ще има възможности да разменяте стоки с местните жители, но може и да не говорите езика. Направете списък с пет предмета, които бихте искали да вземете със себе си като валута).

И накрая, геополитиката е объркана. Джим Рийд от Deutsche Bank използва един полезен термин в прогнозата на изследователския екип за 2024 г. онзи ден: "риск от нелинейност". Той не се отнасяше конкретно за златото, а по-скоро за възможността нещо да се счупи във финансовата система и да предизвика рецесия.

Терминът обхваща една полезна идея. Понякога бъдещето изглежда достатъчно ясно. Утрешният ден вероятно ще прилича много на вчерашния. Често това е илюзия, но важна е вярата.

В други случаи има твърде много движещи се елементи, за да се чувствате сигурни в даден сценарий. Това е, което хората обикновено търсят, когато говорят за бъдещето като "несигурно", което на пръв поглед е глупаво очевидно.

Ако не сте сигурни какво може да последва, тогава имате по-голям стимул да се хеджирате срещу по-широк кръг от сценарии от обикновено, а златото е добър вариант по-специално за геополитическите рискове.

Какво означава това за парите ви
Що се отнася до значението на това за вашите инвестиции, моето виждане за златото е съвсем просто: винаги трябва да притежавате малко злато като част от разпределението на активите си, защото то е приличен хедж срещу неща, срещу които другите части на портфейла ви (акции, облигации, парични средства и собственост) не предлагат голяма защита.

Освен това, ако искате да се опитате да определите времето на пазара - т.е. да заложите в посока на цената на златото - можете да инвестирате директно в злато или да разгледате други активи, които в крайна сметка са деривати на цената на златото. Това включва сребро ("злато на стероиди", както си спомням, че го описа един фонд мениджър), златодобивни компании като цяло и златни фондове от отворен тип или борсово търгувани фондове.

Осъзнавам, че това ще подразни почитателите на среброто, но реалността е, че не виждам нужда от него в портфейла ви, ако държите злато (просто добавяте волатилност към и без това волатилната част на портфейла си), така че това е чисто насочващ залог.

Ако някога убедително пробие над 50 долара за тройунция, виждам, че това е много печеливша сделка, но историята показва, че това абсолютно не е инвестиция от типа "купи и дръж".

Що се отнася до миньорите, ако ги притежавате, просто не забравяйте, че те са рискова част от капиталовата част на разпределението на активите ви и отново историята показва, че те не са инвестиция "купи и дръж".

Важното, което трябва да запомните тук, е, че ако инвестирате в някой от тези активи, вие наистина правите залог за посоката на пазара, а оттам и за уменията си за определяне на пазарния момент. Не казвам, че не можете да го направите (въпреки че определянето на пазарния момент, разбира се, е особено рядко срещано умение), но просто трябва да сте наясно, че правите точно това, и да съобразите риска си с това.