Водката и добивът на злато задвижват възстановяването на пазара на сделки в Москва

По данни на Московската борса над 80% от обема на търговията с акции сега идва от частни инвеститори.

19:00 | 10 ноември 2023
Обновен: 19:09 | 10 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските индивидуални инвеститори изтласкаха основния индекс в Москва до нива, които той достигна за последен път преди страната да нападне Украйна. Сега техните пари примамват десетки компании, които продават акциите си на борсата.

Шест компании в сектори, които обхващат от информационните технологии до облеклото са продали над акции за над 12,4 млрд рубли (130 млн. долара) на първични и вторични публични предлагания за тази година, след като през миналата имаше само едно успешно първично публично предлагане (IPO) , според данни обобщени от Bloomberg. Индивидуалните инвеститори разполагат с близо 8 пъти повече пари в сметки, отколкото фондовете, и представляват основния обем продажби през тази година.  

Инвеститори отново продават акции | Компаниите вече са набрали над $130 млн. в първични и вторични публични предлагания през 2023 г.

Следват един от най-големите независими търговци на горива в страната, който предлага акции, на два пъти по-голяма стойност от всички останали продажби заедно, както и златодобивна компания, на която Великобритания наложи санкции тази седмица. EuroTrans, с акции за 26,5 млрд. рубли, планира да се листне на 21 ноември, според изявление на уебсайта си. В четвъртък златодобивната компания "Южуралзолото" заяви, че ще предложи 5% дял на инвеститорите този месец. Компанията може да потърси оценка от 120 млрд. рубли, съобщи новинарска агенция РБК миналата седмица.

Производителят на водка Kaluga Distillery Kristall и Mosgorlombard, верига заложни къщи, базирана в столицата, също заявиха, че планират скоро да пуснат акции на борсата.

Различен пазар

"Очакванията за голям брой първични публични предлагания най-накрая се сбъдват, но пазарът е напълно променен", заяви по телефона Максим Орловски, съизпълнителен директор за Русия в инвестиционната банка Renaissance Capital. Без институционални инвеститори като купувачи сделките ще останат малки, каза той.

През 2021 година продадените акции в Лондон и Москва достигнаха най-високата си стойност за последните 10 години от над 3 млрд. долара, но нахлуването на Русия в Украйна сложи край на техния ръст. Фондовете избягаха от пазара, тъй като САЩ и ЕС увеличиха санкциите. Единствената продажба през миналата година, осъществена от фирмата за електронни скутери Whoosh, набра 33 млн. долара.

Но за гражданите, които са останали у дома, желанието за възвръщаемост от спестяванията им съвпада с нуждите на местните компании, които внезапно се сблъскват със сериозни ограничения на достъпа си до капитал.

Докато банките предлагат лихвени проценти от около 10% по депозитите, борсовият индекс MoEx Russia скочи с 50% през тази година, което е едно от най-добрите постижения сред борсовите индекси, проследявани от Bloomberg в световен мащаб.

Руските пари не са много желани в чужбина, което прави вътрешните възможности за инвестиции по-привлекателни, казва Олег Вюгин, бивш високопоставен служител в централната банка и Министерството на финансите. "Не всички пари напуснаха Русия, но вратата се затвори".

Възстановяване на пазара | Дребните инвеститорите доминират на московския пазар, който се издигна до предвоенното си ниво

По данни на Московската борса над 80% от обема на търговията с акции сега идва от частни инвеститори. По данни на Руската централна банка в края на второто тримесечие сметките на дребно са нараснали до 8 трлн. рубли, което е с 48% повече в сравнение с година по-рано. В същото време фондовете, които преди доминираха в IPO пазара, управляват само около 1 трилион рубли.

Още сделки

Повече и евентуално по-големи сделки може да бъдат насърчени от правителствената директива към руските инвеститори, които са придобили активи от напускащи чуждестранни предприятия - част от тези акции трябва да бъдат листвани. Управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина заяви през октомври, че такива предлагания на акции трябва да се провеждат от една до три години след приключването на сделките.

Множеството малки играчи може да увеличи рисковете на московския пазар, докато "абсолютната доминация на инвеститорите на дребно прави самата търговия по-нестабилна", каза Елена Кожухова, анализатор във Veles Capital.

Засега обаче инвеститорите на дребно се възползват от възможностите, като компании като Astra Group PJSC почти се удвоиха през първите дни на търговията.

Осигурих си най-добрия търговски резултат от IPO досега", каза 36-годишният Владимир Г. за Astra, като помоли да не посочва пълното си име, за да защити финансовата си сигурност. Той нарече компанията "руски Microsoft, ясен победител от настоящото геополитическо разделение".