Оживлението на акциите приключи, но биткойн се задържа около $42 000

В понеделник токенът поскъпна с 5,8% и достигна 42 000 долара, а във вторник беше малко под това ниво в сутрешните часове на азиатската търговска сесия

08:30 | 5 декември 2023
Автор: Сувашри Гош
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойн не се повлия от спада на световните пазари по време на период на оживление, който го изстреля до над 19-месечен връх, което е знак за отделянето му от другите активи.

В понеделник токенът поскъпна с 5,8% и достигна 42 000 долара, а във вторник беше малко под това ниво в сутрешните часове на азиатската търговска сесия. За разлика от тях, измерителите на световните акции и облигации търпят загуби от началото на седмицата.

"Това отделяне подчертава настоящата ниска взаимовръзка на криптовалутите с други традиционни макроактиви", пише в бележка Шон Фарел, ръководител на стратегията за дигитални активи във Fundstrat Global Advisors LLC.

Връзката между цената на биткойн и тази на активи като акции и злато намаля през 2023 г., тъй като специфичните за криптовалутите фактори помогнаха ръста в цената на най-голямата от тях да достигне 152%. Основен двигател на поскъпването е очакването, че САЩ ще разрешат първите си спот борсово търгувани фондове върху биткойн, което потенциално ще разшири търсенето на токена.

Откъсване от акциите | Корелацията на Биткойн със световните акции намалява през 2023 г.

Деветдесетдневният коефициент на корелация за биткойн и индекса на световните акции на MSCI Inc. спадна от 0,60 в началото на годината до 0,18. Подобно проучване за токена и спот златото показва, че показателят е намалял от 0,36 до около нула. Показание от 1 показва, че активите се движат в синхрон, докато минус 1 би показало, че те се движат в противоположни посоки.

Перспективи за САЩ

Друг специфичен за сектора фактор е нормативната уредба. Ръководителите на компании за криптовалути все повече се надяват, че периодът на най-затегнатите мерки от регулаторите в САЩ срещу сектора са в миналото.

През последните няколко седмици Сам Банкман-Фрийд беше вкаран в затвора за измама в FTX, а водещата криптоборса Binance и нейният основател Чанпън Джао бяха ударени с големи глоби, след като се признаха за виновни за нарушения на санкции и американските правила за борба с прането на пари.

"Усещането е, че американските власти и регулатори наистина са си казали думата", заяви Люси Газмарарян, управляващ съдружник в Token Bay Capital, в ефира на телевизия Bloomberg. "Сега очакваме повече диалог с регулаторите."

Някои технически показатели, като например измерителят на инерцията, наречен 14-дневен индекс на относителната сила, предполагат, че ралито на биткойн е продължило твърде дълго. Индексът е на ниво 75, което е над стойността от 70, считано за територия на свръхпокупка.

В същото време спекулативният интерес се подхранва от прогнозите за зелена светлина от страна на Комисията по ценни книжа и борси за американски спот ETF върху биткойн до януари. Инвеститорите се окуражават и от залозите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв през следващата година.

В понеделник онлайн брокерът Robinhood Markets Inc. заяви, че ноемврийските му условни обеми на търговия с криптовалути са били с около 75% над нивата от октомври.

Дали ралито при биткойн ще продължи, "със сигурност ще стане по-ясно, след като бъде взето решение за спот ETF", пише в бележка компанията за проучвания Kaiko. Биткойнът спадна с по-малко от 1% и се търгуваше на 41 772 долара към 10:45 ч. в Сингапур. Други виртуални валути като Етер и BNB отчетоха малки движения.