Биткойн е поскъпнал почти 2 пъти през 2023 г. и доближава $40 000  

Ралито издържа на засилените мерки в САЩ, които вкараха Сам Банкман-Фрийд в затвора и наложиха на криптоборсата Binance и нейния основател Чанпън Джао огромни глоби

10:55 | 1 декември 2023
Обновен: 11:28 | 1 декември 2023
Автор: Акшай Чинчалкар
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един от основните въпрос за спекулантите в сектора на криптовалутите е колко голяма е вероятността биткойн да достигне 40 000 долара. Годината навлиза в заключителната си фаза, а независимо от хаотичното си движение, криптовалутата е поскъпнала почти двойно от януари насам.

През последните 11 месеца токенът се е възстановил с около 130% от срива на дигиталните активи през 2022 г., изпреварвайки инвестиции като акции или злато. Комбинацията от надеждите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв през следващата година и очакванията, че САЩ ще позволят първите си спот борсово търгувани фондове (ETF) върху биткойн, създадоха силен еликсир.

Ралито издържа на засилените мерки в САЩ, които вкараха Сам Банкман-Фрийд зад решетките за измама в FTX и наложиха на водещата криптоборса Binance и нейния основател Чанпън Джао огромни глоби. За оптимистите стремежът към ограничаване на съмнителните практики и неотдавнашният прилив на заявления за ETF сочат към съзряване на индустрията и потенциал за по-широко приемане на криптовалутите.

"За да стигнем до 40 000 долара, просто се нуждаем от това одобрение за спот Bitcoin ETF", каза Фиона Синкота, старши анализатор на финансовите пазари в City Index Ltd. Наскоро токенът изгуби част от импулса си, отчасти поради големите колебания в акциите и валутите, които привлякоха вниманието на инвеститорите, каза тя.

Bloomberg Intelligence очаква партидата от ETF върху спот биткойн в САЩ да получи одобрение от Комисията по ценни книжа и борси до януари. Възстановяване на залозите за лихвени проценти или неочаквани затруднения за борсово търгуваните фондове могат да попречат на биткойн, но засега настроенията са оптимистични.

MicroStrategy Inc., най-големият публично търгуван корпоративен притежател на биткойн, миналия месец закупи още 593 млн. долара от токена, с което наличността му достигна приблизително 6,5 млрд. долара. В сряда Майкъл Новограц, основател на Galaxy Digital Holdings Ltd., заяви, че след една година Биткойн може да достигне своя връх от 2021 г. - почти 69 000 долара.

Биткойнът поскъпна с 1% до 38 121 долара към 14:13 ч. в Сингапур в петък. По-малките токени като Етер също увеличиха цените си. В трите графики по-долу се открояват основните тенденции при биткойн.

Урок от историята

Седмичен импулс на биткойн

Седмичният индекс на относителната сила на биткойн (RSI) - показател за инерцията - затвори над 75 миналата седмица. Макар че показанията над 70 се разглеждат като сигнал за условия на "свръхпокупка", картината не е толкова еднозначна. През последното десетилетие токенът е поскъпвал средно с 15% през следващия месец, след като е постигал седмичен  седмичен RSI над 75 - напредък, който би го отвел доста над 40 000 долара.

Намек за предпазливост

Отслабване | Проучването на MACD показва, че ралито на биткойн губи част от инерцията си

Техническият индикатор, който се опитва да улови импулса, стоящ зад движенията на даден актив, изследването на конвергенцията/дивергенцията на пълзящите средни или MACD, дава повод за размисъл. MACD сигнализира за намаляваща инерция в последно време, което се вижда от обхвата на баровете, показващи отрицателни показания. В същото време ралито на биткойн трудно успява да премине убедително границата от 38 000 долара.

Имаше многобройни опити "да се закрепи над 38 000 долара", каза Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG Australia Pty. "Всеки път тласъкът нагоре се проваляше. Въпреки това смятам, че има голям шанс биткойнът да надмине 40 000 долара или след обявяването на ETF, или когато рисковите активи възобновят похода си нагоре в края на годината", каза той.

Какво предлагат опциите

Търговски диапазон на биткойн | Опциите сочат към търговски диапазон от 37 000 до 40 000 долара през декември

Моделът на позициите на пазара на опции за биткойн подсказва за търговски диапазон от 37 000 до 40 000 долара през декември. Трейдърите, които продават бичи кол опции със страйк 40 000 долара, явно са готови да поемат другата страна на залога, което показва, че това ниво ще бъде ключова тестова зона за възраждането на биткойн.