ЕС трябва да обмисли облигации в областта на отбраната, за да стимулира сектора

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел ЕС трябва да обмисли възможността за емитиране на облигации в областта на отбраната, за финансирането на отбранителната индустрия

20:20 | 30 ноември 2023
Автор: Наталия Дрьождяк,Хорхе Валеро,Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел Европейският съюз трябва да обмисли възможността за емитиране на облигации в областта на отбраната, за да стимулира финансирането на отбранителната индустрия в условията на продължаващата война на Русия в Украйна.

"Финансирането на европейската отбрана е от наш общ интерес и включва както публични, така и частни средства", заяви Мишел, който председателства срещите на върха на лидерите на ЕС, в реч в четвъртък. "Тези облигации на ЕС могат да се превърнат в нов клас активи, включително за инвеститорите на дребно."

Предложението на Мишел, направено на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана, идва в момент, когато страните от ЕС се борят да укрепят отбранителния сектор и да увеличат производството на оръжие, тъй като войната на Русия в Украйна се проточва. Макар че може да е трудно да се накарат някои държави членки да подкрепят идеята за повече съвместни заеми след пандемията от Covid-19, други могат да я подкрепят.

На същата конференция Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, заяви, че е "време най-накрая да се пристъпи напред" към увеличаване на подкрепата за отбранителния сектор от Европейската инвестиционна банка, кредитното звено на блока, въпреки опасенията на някои инвеститори за подобна стъпка.

"Проучваме как приносът на отбранителната индустрия за сигурността на Съюза може да бъде по-добре признат от устойчивите финансови инвеститори", каза фон дер Лайен.

Изпълнителният орган на ЕС и държавите членки, включително Франция, призоваха Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да играе по-голяма роля в подпомагането на отбранителния сектор. Но банката не е склонна да го направи, предвид потенциалното въздействие върху най-високия ѝ кредитен рейтинг сред инвеститорите и етикета ѝ за екологичност, социална отговорност и управление.

Понастоящем ЕИБ инвестира в системи с двойна употреба в гражданската сфера и в сферата на сигурността, но не предлага заеми за финансиране на оръжия, боеприпаси и експлозиви. За да се промени това, е необходима подкрепата на 27-те държави-членки на ЕС.

Предложенията на Урсула фон дер Лайен:

  • Адаптиране на фискалните правила на ЕС към увеличаването на разходите за отбрана
  • Поучаване от програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби
  • Нови възможности за финансиране в предстоящата Европейска отбранителна индустриална стратегия
  • Възможна пряка роля на ЕС в създаването на нова инфраструктура с двойна употреба

"Сега Русия укрепва позициите си" в Украйна, заяви фон дер Лайен. "Опитва се да си върне инициативата. А това означава, че ситуацията на бойното поле остава много трудна. Но това не е аргумент срещу подкрепата. Това е аргумент за повече подкрепа."