Здравни експерти в Нова Зеландия са шокирани от отмяната на забраната за тютюнопушене

Проучване на общественото здраве, проведено през 2022 г., показа, че политиката за забрана на тютюнопушенето би спестила на новозеландската здравна система около 1,3 млрд. новозеландски долара (790 млн. щатски долара) през следващите 20 години.

10:14 | 28 ноември 2023
Обновен: 10:29 | 28 ноември 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на страната обяви, че ще отмени националната забрана за пушене, за да финансира данъчни облекчения, предава BBC. Законодателството, въведено при предходното правителство на Джасинда Ардърн, щеше да забрани продажбата на цигари през следващата година на всички, родени след 2008 година.

Тютюнопушенето е водещата причина за предотвратими смъртни случаи в Нова Зеландия и целта на законът беше да попречи на младите поколения да придобият този навик. Здравните експерти остро разкритикуваха внезапния обрат.

"Ние сме ужасени и отвратени... това е невероятно назадничава стъпка по отношение на водещите в света, отлични здравни мерки", заяви професор Ричард Едуардс, изследовател на контрола върху тютюна и експерт по обществено здраве в Университета на Отаго.

"Повечето здравни групи в Нова Зеландия са ужасени от това, което направи правителството, и го призовават да се върне назад", каза той пред BBC.

Приетото през миналата година законодателство получи международно признание, като изследователските модели подкрепиха основните реформи. Мерките включваха ограничаване на броя на търговците на дребно на тютюневи изделия и намаляване на нивото на никотин в цигарите. Моделите показват, че законите за забрана на тютюнопушенето могат да спасят до 5 000 човешки живота всяка година.

Смята се, че новозеландските закони са вдъхновили правителството на Обединеното кралство през септември да обяви подобна забрана за пушене за младите хора. Говорителка заяви, че позицията на министър-председателя Риши Сунак остава непроменена след отмяната на решението на Нова Зеландия.Макар да бяха похвалени като политика в областта на общественото здраве, мерките от закона предизвикаха съпротива от страна на някои бизнес групи в Нова Зеландия. Собствениците на вестникарски будки и улични магазини критикуваха загубата на приходи - въпреки държавните субсидии. Някои законодатели - включително новият министър-председател Крис Луксън - също твърдяха, че забраната ще доведе до черен пазар на тютюневи изделия.

Неговата Национална партия, която спечели 38% от гласовете на изборите на 14 октомври, не спомена законите за забрана на тютюнопушенето по време на предизборната кампания. Съобщението на новия министър на финансите Никола Уилис в събота, че правителството ще отмени законите, шокира здравните експерти, които смятаха, че политиката ще остане незасегната.

Г-жа Уилис обаче заяви, че партньорите на Националната партия в управляващата коалиция - популистката "Нова Зеландия на първо място" и либертарианският "Закон" - са били "настоятелни" за отмяна на законите. Въпреки изборната победа дясноцентристката Национална партия от седмици се бори в политическите преговори за съставяне на правителство с двете по-малки партии.

Споразумението беше постигнато едва в петък, шест седмици след изборите, което позволи новото правителство да положи клетва в понеделник. Нова Зеландия на първо място - спечелила 6% от гласовете - беше единствената партия, която агитираше за отмяна на законите за тютюнопушенето.

Двете по-малки партии блокираха водещата политика на Националната партия за отваряне на собствеността върху недвижими имоти в чужбина - на която партията разчиташе да финансира намаляването на данъците за хората със средни и по-високи доходи. Г-жа Уилис заяви в събота, че това е накарало партията да потърси други решения.

"Не трябва да забравяме, че промените в законодателството за забрана на тютюнопушенето оказаха значително въздействие върху държавния бюджет - около един милиард долара", каза тя пред предаването Newshub Nation на новозеландската телевизия TV3.

Законите все още трябва да бъдат отменени от парламента, където правителството има мнозинство. "Предположението, че намаляването на данъците ще бъде платено от хората, които продължават да пушат, е абсолютно шокиращо", заяви почетният професор Робърт Бийгълхол, председател на новозеландския комитет Action for Smokefree 2025, пред Pacific Media Network.

Националната маорска здравна организация Hāpai Te Hauora нарече това "безотговорен удар върху здравето и благосъстоянието на всички новозеландци".

Нивото на тютюнопушене и свързаните с него болести и здравословни проблеми са най-високи сред коренното население на Нова Зеландия - маорите, за които според експертите политиката ще има най-положително въздействие.

"Правителството пренебрегва общественото мнение и очевидно огромното мнозинство от хората, които работят в тази област, здравните специалисти, лекарите, медицинските сестри", казва професор Едуардс.

Моделирането на общественото здраве, проведено през 2022 г., показа, че политиката за забрана на тютюнопушенето би спестила на новозеландската здравна система около 1,3 млрд. новозеландски долара (790 млн. щатски долара) през следващите 20 години.

Нова Зеландия все още има за цел да намали съотношението на пушачите в страната до 5% до 2025 г., с цел в крайна сметка да ги премахне напълно.
Според националните данни над 80 000 възрастни са отказали цигарите през изминалата година. Понастоящем около 8% от възрастното население на страната пуши.