В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българинът е ощетен спрямо други в Европа - дава най-много пари за здраве от джоба си

Д-р Боряна Алексиева, съпредседател на Комитет "Здравеопазване", Американска търговска камара в България, във "В развитие" 02.11.2023 г.

16:47 | 2 ноември 2023
Обновен: 08:42 | 6 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Тепърва ще наблюдаваме риска от това да не може да се лекуваме заради липсата и застаряването на кадрите у нас. Българинът е един от европейските граждани, които дават най-много пари за здраве от джоба си, това коментира д-р Боряна Алексиева, съпредседател на Комитет "Здравеопазване", Американска търговска камара в България, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

На проведена миналата седмица конференция, която успява да обобщи експертизата на 3 търговски камари, една от които Американска търговска камара и неправителствени организации, експертиза, която цели да стартира диалога за по-качествена, по-прозрачна и по-модерна система на здравеопазване, каза Алексиева. На конференцията са отразили темите за дефицитите в българското здравеопазване заради демографските показатели, пониженото ниво на инвестициите и рискът от застаряване на кадрите в здравния сектор. Гостът смята, че тепърва ще видим у нас риска от това да не може да се лекуваме заради липсата и застаряването на кадрите.

„Здравеопазването не би трябвало да се третира като разход, а като една естествена инвестиция, която да влезе и да бъде заложена в програмите, мисленето и приемственост във всяко едно правителство.“

В последните 20 години се наблюдават големи промени и нарастване на бюджета в здравната система, но все още тези инвестиции са малко, смята гостът. Вижда се, че частните инвеститори като: фармацевтичните компании, тези за проучвания и оборудване трудно оцеляват. Целта е да се намери формат, в които управляващите, Министерството на здравеопазването, здравната комисия към Народното събрание, Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса да имат еднакви посока и тон, като поставят българския пациент в центъра на системата.

Въпреки големите инвестиции в последните години, България се нарежда на последните места по демографски показатели.

„Българинът е ощетен, от гледна точна на това, че е един от европейските граждани, който дава най-много пари за здраве от джоба си“

Виждат се стремежът на правителствения и неправителствения сектор за инвестиране в профилактика, извънболнична помощ и насърчаване на ранната диагностика да бъде осъществена. Американската търговска камара и другите търговски камари можат да помогне с идентификацията на пробойните в здравната система, нуждата за оптимизация на разходите и бюджетирането.

Част от доклада на Американската търговска камара, представен на конференцията показва, че българинът масово възприема всичко свързано със здравеопазването като разход, гостът обясни, че трябва да се мисли в посока, че това са инвестиции за здраве. Тя каза, че българските граждани са първи по отношение на „out of pocket” (извън джоба) разходите, които са различни от разходите предвидени за тяхното лечение.

„Почти 50/50 е инвестицията на държавата и личната инвестиция на българските граждани“

Българското здравеопазване има широки възможности за развитие, но бизнесът не може да се справи сам с тази задача, за това трябва заедно да се работи с всички, които имат глас, политическа воля и политическо желание, за да съдействат, обясни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.