Роботи за сервиране на бира предизвикаха рекордно търсене след най-голямото IPO в Корея

Роботиката се превърна в един от най-горещите сектори в Корея за тази година, тъй като правителството и големите местни компании увеличиха инвестициите си.

10:23 | 5 октомври 2023
Обновен: 16:33 | 5 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на акциите на Doosan Robotics Inc. се удвои по време на първата си търговска сесия на борсата в Сеул, след като набра 421 милиарда вона (312 милиона долара) в най-голямото първично публично предлагане (IPO) в Южна Корея тази година.

Акциите на производителя на роботи поскъпнаха с цели 160% до 67 600 вона, преди да намалят ръста си до около 100%. Компанията, чиито най-голям акционер е листната в Сеул Doosan Co., миналия месец продаде 16,2 милиона акции по 26 000 вона всяка, което е най-високата част от пазарния ценови диапазон.

Дебютът сигнализира за силен инвеститорски апетит за сектора в технологично ориентираната Южна Корея, която е внедрила най-голям процент роботи в бизнеса в целия свят, като наема 10 производствени работници за всеки индустриален робот. Акциите на производителите на роботика бяха сред най-търсените в страната тази година, тъй като правителството и местните компании, включително Samsung Electronics Co., увеличиха инвестициите.

Акциите на компанията майка Doosan Co., които рязко поскъпнаха в навечерието на дългоочакваното листване на подразделението, отписаха цели 20% в четвъртък, което е най-големият спад в цената от март 2020 г. Делът ѝ в Doosan Robotics падна до 68,2% от 90,9% преди IPO-то. Листната на Kosdaq стартираща компания Rainbow Robotics и акциите на други компании за роботика, които наскоро отбелязаха скок поради вътрешното търсене, също поевтиняха в четвъртък.

Въпреки че роботите отдавна се използват в промишлени условия за повтарящи се задачи, Doosan Robotics е специализирана в роботизирани ръце, които работят заедно с хора и извършват задачи извън заводските помещения. Тези съвместни машини се използват за всичко - от приготвяне на кафе и пържено пиле до сервиране на бира и обработка на багаж на летище.

"Това е пазар, който започва да се развива", заяви главният изпълнителен директор Рю Джонгхун в интервю за Bloomberg News. Doosan Robotics планира да използва постъпленията от IPO за стратегически придобивки и разширяване на дейността си в чужбина. Рю сподели, че компанията обмисля придобиването на фирма с технология, която би могла да осигури мобилност на роботите, например автономни превозни средства, които могат да пренасят предмети от едно място на друго във фабрики и складове. Компанията вече произвежда 13 роботизирани ръце с различни възможности за полезен товар и обхват. Стратегията на компанията е да изгради диверсифициран бизнес, използващ роботизирани ръце, а не да създава хуманоидни роботи, добавя още Рю.

Doosan също така експериментира с изкуствен интелект с цел да направи своите роботи по-полезни. През август компанията сключва споразумение с Microsoft Corp. за използване на нейната услуга Azure OpenAI за система за управление на роботи, базирана на GPT. С интеграцията на GPT потребителят може да каже проста гласова команда за приготвяне на едно или две ястия, а роботът да определи оптимална последователност от задачи за завършване на храненето.

Позицията на Южна Корея като световен лидер в областта на технологиите и инженерството може да ѝ даде предимство в индустрията за колаборативни роботи - бързо развиващ се подсектор на пазара на индустриална автоматизация. Според доклад на Markets and Markets от юли тази година глобалният пазар на роботи, работещи в сътрудничество, се оценява на 1,2 млрд. долара, а до 2029 г. се очаква да достигне 6,8 млрд. долара.

Страната, която има най-ниската раждаемост в света, вече е на първо място по внедряване на роботи в света, като за всеки промишлен робот се трудят 10 работници, според доклада "Световна роботика 2022" на Международната федерация по роботика.

Doosan Robotics стартира дейността си през 2015 г. , след като корейският конгломерат Doosan Group определя усъвършенстваната роботика като област на растеж. 49-годишният Рю заема ключови постове в корпоративната стратегия и новите проекти на групата в продължение на около осем години, преди да бъде назначен за главен изпълнителен директор на Doosan Robotics през 2021 г. Компанията отчита приходи от 33 млн. долара през 2022 г. , което я поставя сред най-големите производители на колаборативни роботи в света. Клиентите ѝ включват Hyundai Motor Co. , LG Electronics Inc. и L'Oreal SA.

Doosan robotics очаква да стане печеливша през 2024 г.

"В Корея има много благоприятна среда за създателите на коботи", изтъква Рю, използвайки индустриалния термин за колаборативни роботи. "Възможно е да се появят още компании в тази област."