Роботи, дронове и изпарители - военните усилия на Украйна добиват новаторски заряд

Новата специализирана военна индустрия за иновативно оборудване на бойното поле започва да дава плодове

10:00 | 12 август 2023
Обновен: 10:16 | 12 август 2023
Автор: Марк Шампион, Олеся Сафронова
Skylab Sirko-S, дистанционно управляван транспортьор, подобен на картинг, с термокамери, показан на конференцията Inscience в Киев на 17 юни. Снимка: Юлия Кулешова/Bloomberg
Skylab Sirko-S, дистанционно управляван транспортьор, подобен на картинг, с термокамери, показан на конференцията Inscience в Киев на 17 юни. Снимка: Юлия Кулешова/Bloomberg

Научната конференция Inscience през юни в Киев включваше всички горещи теми, които може да се очакват - от изкуствен интелект до генна терапия. Но тазгодишната ежегодна среща на "мозъците" в Киев имаше барутен привкус - представените иновации бяха предназначени за военни цели. 

Производител на безпилотни летателни апарати се е преориентирал към безпилотни наземни бойни машини. От Академията на науките бе представен прототип на подводен робот за откриване и събиране на подводни мини. Един стартъп развива евтини бойни комуникации, а друг - уеб базиран тест за откриване на предупредителни признаци за посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

През 18-те месеца след нахлуването на Русия, способността на Украйна да издържи на ударите с помощта на оръжия предимно на членове на НАТО стана определяща за войната. По-малко се забелязва, че съществува специална индустрия за оборудване на бойното поле, която започва да дава резултати.

Украйна, подобно на Русия, има силна научноизследователска структура, наследство от съветската епоха, в която се набляга на математиката и инженерството. Макар че нито едно устройство няма да промени хода на конфликта, правителството се опитва да консолидира понякога хаотичната предприемаческа продукция на страната, вярвайки, че тя - събрана заедно - може да доведе до промяна.

Една такава иновация - взривни морски дронове - се разработва интензивно в Украйна от миналата година. През уикенда най-новите им варианти успяха да ударят и повредят руски военен кораб и петролен танкер в Черно море. Това последва успеха на едногодишен проект, който спомогна за ускоряване на разработването и производството на въздушни безпилотни летателни апарати.

За да събере всичко на едно място, през април правителството на Украйна откри инкубатор за всички форми на военни иновации, наречен Brave 1. Организаторите твърдят, че за четири месеца са регистрирали около 400 проекта, а въоръжените сили на Украйна досега са проверили 186 като потенциално полезни. Шестдесет от тях са в областта на роботиката, повече от 25 - в областта на изкуствения интелект, а 70 са за безпилотни летателни апарати или UAV. 

Ukraine’s War
Заместник министър-председателят на Украйна Михайло Федоров. Снимка: Андрей Кравченко/Bloomberg

"Нашата задача е да развиваме военните технологии в Украйна", заяви Михайло Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна, който описа Brave 1 като институционализиране на програмата си "Армия от дронове". Успехът в крайна сметка ще се оценява по това колко проекта ще получат държавни поръчки, каза той.

Има много претенденти. Някои от тях адаптират съществуващ комплект, други правят по-евтини версии на западно оборудване, което Украйна не може да си позволи, а трети отново просто реагират на обратната връзка от приятели на бойното поле.

Да вземем например Himera Tech. Тя се заема да създаде достъпни, устойчиви на смущения радиостанции малко след като силите на руския президент Владимир Путин нападат през февруари 2022 г. Според съоснователя на компанията Миша Рудомински е отнело време до април тази година, за да слязат първите устройства от производствената им линия, а сега около 600 се използват на фронта. Компанията се регистрира в Brave 1 през май.

Фокусът на по-евтиното изграждане е софтуерът, който компанията е разработила, за да увеличи максимално производителността в наличните на пазара чипове, каза Рудомински. Радиоприемниците, изработени с чипове от военен клас, са по-сигурни, но също така струват хиляди долари за брой. При положение че трябва да се оборудват 250 000 войници, това е сметка, която Украйна не може да плати.

Ukraine’s War
Устойчиви на смущения радиостанции на Himera Tech, изложени на конференцията Inscience в Киев. Снимка: Юлия Кочетова/Bloomberg

"Искахме да създадем решение, което да е достатъчно добро", каза Рудомински на щанда си на конференцията Inscience през юни в Киев. "Това не би победило американските или китайските системи за електронна война, но не е и необходимо. Ние се борим с руснаците."

Himera Tech очаква до края на годината да произвежда по 2000-3000 единици на месец. Все още не продава на украинското министерство на отбраната, но това е целта и компанията смята, че след това би могла да увеличи производството си до 10 000 единици на месец. Според Рудомински в процес на разработване е модел, който може да се конкурира с военни комплекти.

Друга киевска фирма, Power Kit, използва изхвърлени електронни цигари за производство на захранващи банки. Иван Волинец, който основава организацията с нестопанска цел заедно с още петима IT специалисти, описва как в първите дни на руската инвазия са попитали приятелите си на фронтовата линия от какво имат нужда. Отговорите се свеждали до нощно виждане, захранващи банки и оръжия.

Ukraine’s War
Доброволци изграждат захранващи банки Power Kit за украинските военни, използвайки литиеви батерии от използвани електронни цигари в Киев, 1 юли. Снимка: Пийт Кихарт/Bloomberg

Power Kit изработва устройство за нощно виждане, сдвоено със собствена захранваща банка, и го предава на Министерството на отбраната. За тяхно успокоение, именно такава захранваща батерия е била нужна на армията, тъй като с нея се зарежда цялата електроника, на която разчитат войниците на фронта, включително уредите за нощно виждане, дроновете и комуникациите.

Първият Power Kit се появява през май 2022 г., изграден в кухнята на хотела, в който екипът е отседнал в Лвов, Западна Украйна, казва 30-годишният Волинец. Оттогава те са направили повече от 2100 на цена от около 15 долара всеки и ги раздават безплатно на войниците.

Преди инвазията Евгений Рвачов е бил IT специалист, работещ с граждански безпилотни самолети в северния град Харков. Той също се консултира с войниците, след като през април миналата година съосновава компанията Skylab UA за изработване на квадрокоптер за хвърляне на бомби - дрон с четири ротора.

Ukraine’s War
Skylab Johnny, изложен на конференцията Inscience. Снимка: Юлия Кочетова/Bloomberg

Казали му, че се нуждаят от наземни роботи, които да направят снабдяването на предните позиции по-малко опасно. Така Skylab конструира Sirko-S - дистанционно управляван транспортьор, подобен на картинг, с термокамери, който може да се използва за доставяне на провизии или евакуиране на ранени. Те ще струват по 8000-10 000 долара всеки. 

"Johnny" на компанията за 5000 долара е версия с размер на кутия за обувки, с оглед на предното наблюдение, бомбардировките камикадзе или за подпомагане на службите за спешна помощ при намирането на оцелели в срутени сгради, посочва Рвахов. И трите продукта са регистрирани в Brave 1, като са одобрени безвъзмездни средства, според организаторите. Десет квадрокоптера са в действие на фронта.

Близо до полската граница компания, наречена Citius-S, преустройва шестколесни товарни камиони в бронирани превозни средства за разчистване на противопехотни мини и невзривени боеприпаси. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна е видяла прототипа в действие миналия месец и е поръчала 33 единици, съобщават от компанията.

Ukraine’s War
Преместеният завод за бронирани превозни средства и бронирано стъкло Citius-S. Цех в завода на Citius-S в Лвовска област на 29 юни. Снимка: Пийт Кихарт/Bloomberg

За подводните мини Институтът за проблеми на изкуствения интелект към Украинската академия на науките разработва подводно устройство за намиране и изваждане на взривни устройства, оставени от руснаците. Прототип на кубовидния робот току-що е започнал тестове на електронните си системи, според Сергий Симченко, докторант по физика и математика в института, който работи по проекта.

Не всяка иновация или адаптация обаче е свързана с оръжията. Амфибийният автомобил с повишена проходимост "Бохун" има огромни гуми с протектор, наподобяващ перка, за да се катери по паднали дървета или да пресича езера и реки. То е предназначено за украинските ловци и рибари, а след руската инвазия редица от тях са адаптирани за военна употреба и изпратени на фронта.

Но през юни шест от по-новия модел "Бохун-2" също бяха преоборудвани, за да помогнат за евакуацията на жертвите на наводненията около град Херсон, които последваха разрушаването на язовир на пълноводната река Днепър в Украйна. Отвън на кабините са добавени светлини и високоговорители, а вътре - допълнителни батерии, подвижни седалки и метални носилки за хеликоптери. 

Ukraine’s War
Високопроходим автомобил "Бохун-2" си проправя път над езеро по време на демонстрация на 16 юни. Снимка: Сет Херълд/Bloomberg

На конференцията Inscience Сергей Данилов демонстрира софтуер, създаден от екипа му в Anima. Той използва тест, базиран на изображения, за измерване на нивата на депресия и тревожност с уеб камера, която проследява движението на очите, за да добави обективност.

Тестът включва разглеждане на серия от задействащи изображения, като змии, паяци и осакатени трупове, във всеки случай на разделен екран с по-неутрални от емоционална гледна точка опции срещу тях. Ключът се крие в начина, по който участниците реагират, като някои от тях отвръщат поглед, за да избегнат сигналите за опасност, а други не могат да откъснат поглед от тях.

Ukraine’s War
Anima демонстрира своя софтуер на конференцията Inscience. Снимка: Юлия Кулешова/Bloomberg

Това помага за диагностицирането на опасно завишени стресови нива в битките, които, ако бъдат установени навреме, може да се предотврати прерастването им в посттравматично стресово разстройство, казва Данилов, който има докторска степен по невробиология. Програмата Anima засега е насочена към войници и бежанци, но украинското министерство на здравеопазването заяви миналата година, че посттравматичното стресово разстройство може да засегне 57% от населението.

Anima е предоставила софтуера на бойните психолози, които го използват неофициално за измерване на нивата на стрес сред войниците и за почивка на тези, които са изложени на риск. Програмата все още не е одобрена и лицензирана от регулаторния орган - процес, който продължава с години.

Но тя вече е в полезрението на програмата Brave 1. "Познаваме този екип", каза Ирина Супрунюк, ръководител на комуникациите в Brave 1, в отговор на въпроси, изпратен по електронната поща. По думите ѝ Anima все още не е в платформата ѝ, но изглежда, че това е само въпрос на време. "Това е наистина хубаво решение."