Как да разпознаваме зеленото изпиране?

Greenwashing - когато компаниите претендират за добросъвестност по отношение на околната среда, за да привлекат повече клиенти или да намалят вниманието към себе си.

19:40 | 18 септември 2023
Обновен: 20:59 | 18 септември 2023
Автор: Оливия Рудгард
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Greenwashing", фалшивите екологични претенции, (зелено изпиране или грийнуошинг) е начин, по който компаниите се възползват от загрижеността на всички за изменението на климата - и е навсякъде. Ето вашето ръководство за разпознаването му.

Какво е "greenwashing"?

Най-общо казано, когато компаниите претендират за добросъвестност по отношение на околната среда, за да привлекат повече клиенти или да намалят вниманието към себе си.

На практика "грийнуошинг" може да бъде трудно разбираем. Когато през 2001 г. British Petroleum се преименува на BP ("Beyond Petroleum"), мнозина нарекоха това "greenwashing" (BP не се съгласи). Когато Unilever Plc заяви, че нейният прах за пране Persil е "по-щадящ за нашата планета", без да обясни как, регулаторният орган по рекламата прекрати рекламата заради "greenwashing" (компанията заяви, че е "разочарована" от решението).

Други случаи, като например рекламата на HSBC Holdings Plc, забранена в Обединеното кралство за това, че изтъква екологичното финансиране на банката, без да споменава финансирането на изкопаеми горива, са още по-малко забележими. (HSBC отвърна, че нейният план за нулево нетно потребление е в съответствие с насоките на ООН). Очаква се регулаторната съпротива да се засили през следващите години.

Досега регулирането на "greenwashing" беше ограничено, но предстоят по-активни тактики: Европейската комисия е предложила законодателство, което ще забрани определени термини, когато те не са подкрепени с доказателства.

Проверка на въпроси, свързани с "greenwashing“

В неотдавнашно проучване в САЩ 68% от хората заявяват, че биха платили повече за устойчиви продукти. Това означава, че компаниите имат повече стимули да акцентират върху екологичните си качества - реални или преекспонирани - в маркетинговите си кампании. Ако съмнителните твърдения се разпространят, потребителите могат да стигнат до заключението, че устойчивостта не си струва усилията и разходите.

"Те са готови да платят по-високи цени заради опазването на околната среда", казва Джили Уонг, главен изпълнителен директор на Съвета на потребителите, група за наблюдение. "Но ако усилията и парите, които влагат в това, не се отплащат, вие ги деморализирате. Вие ги обезкуражавате."

Освен това ако компаниите могат свободно да предоставят подвеждащи твърдения, ще стане още по-трудно да се проследи напредъкът по отношение на климатичните цели.

Пазете се от жаргона за климата

По-рано тази година Европейската комисия публикува списък с ключови думи, за да помогне за идентифицирането на " грийнуошинг". Той включва "неутрален по отношение на климата", "неутрален по отношение на въглеродните емисии" и "компенсиран по отношение на CO2", които често са индикатори, че дадена компания разчита на съмнителни въглеродни квоти, за да изглежда по-правдоподобна.

В САЩ Зелените ръководства на Федералната търговска комисия (написани за компании и търговци) също определят думата "екологосъобразен" като подвеждаща, освен ако не е придружена от конкретни данни.

Поставяйте под въпрос сравнителни и суперлативните твърдения

Сравнителни и суперлативни твърдения - "50% по-малко пластмаса!" "най-екологичният вариант!" - винаги заслужават допълнителни запитвания. 50% по-малко от какво или откога? "Най-зеленият" от кого и как се определя? Доколко са проверени тези твърдения? И сравняват ли се съвременни продукти с техни предшественици, които силно замърсяват околната среда и са съществували преди днешните екологични разпоредби?

Проверявайте внимателно етикетите

Все повече продукти и опаковъчни материали се описват като "рециклируеми" или "компостируеми", но зад тези думи се крият различни нюанси. За различните материали съществуват различни правила за рециклиране.

Същото важи и за компостирането: Някои продукти могат да се компостират в домашни условия, други могат да се вземат по общинска програма, а трети трябва да се предават в специални съоръжения. Проверявайте внимателно етикетите.

Внимавайте за неясни термини

Неконкретни фрази като "направете промяна" или "направете по-зелен избор" до голяма степен са безсмислени. Както и логата и сертификатите, които дадена компания присъжда сама на себе си или от браншови групи на членове на този бранш, без външен одит или публична методология. Дори цветът на продукта може да бъде подвеждащ: Изпъстрянето на рекламите или опаковките с изображения на зелени растения може да създаде погрешно впечатление, че даден продукт е природосъобразен.