Световните петролни концерни са заклещени между акционерите и обещанията за климата

Според доклад на Международната агенция по енергетика през миналата година добивът и преработката на нефт и газ са довели до около 15 % от световните емисии на парникови газове, свързани с енергетиката

12:00 | 17 септември 2023
Автор: Кевин Орланд
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На тазгодишния Световен петролен конгрес в Калгари, Канада, около 500 лектори, сред които Exxon Mobil Corp. главният изпълнителен директор Дарън Уудс и министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, ще засегнат теми, включващи декарбонизиране на производството на водород и участие на местното население в усилията за постигане на нулева нетна консумация - подходящи за събрание, озаглавено "Енергиен преход: Пътят към нулева нетна стойност". Но темата е в разрез с това, което мнозина ръководители от индустрията си представят. 

За тях сигурността на световните енергийни доставки се превърна в основен приоритет благодарение на войната на Русия в Украйна. Инвеститорите споделят тези опасения и виждат нова привлекателност в често заклеймявания бизнес на петролните сондажи. Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван заяви пред акционерите, че компанията му ще използва силните си страни, като поднови акцента си върху добива на нефт и газ. Рич Крюгер, главен изпълнителен директор на Suncor Energy Inc. със седалище в Калгари, градът домакин на конференцията, заяви по време на неотдавнашен разговор за приходите, че компанията ще се откаже от "непропорционалния акцент" върху енергийния преход и ще се съсредоточи върху създаването на стойност от активите си в нефтоносни пясъци. 

Но Ричард Мейсън, председател на Световния петролен съвет в Канада и един от организаторите на тазгодишната среща, заяви, че желанието да се запази достъпността на енергията и удовлетвореността на акционерите не трябва да става за сметка на околната среда - особено актуално напрежение за канадските сондажни компании, които са подложени на критики заради високите си емисии и щетите, които нанасят на околната среда. 


Използването на петрол в света трябва рязко да намалее, за да се постигнат целите за нулево нетно потребление. Световно търсене на петрол в сценариите на BNEF за преход

"Индустрията се стреми максимално да намери начини да изпълни целите на обществото", каза Мейсън в интервю. "Въпросът е: "Как да управляваме прехода, без да поставим хората в положение на енергийна бедност?"

За петролния и газовия сектор намаляването на емисиите дотолкова, че да се постигнат глобалните цели за климата, ще изисква огромни усилия. Според доклад на Международната агенция по енергетика през миналата година добивът и преработката на нефт и газ са довели до около 15 % от световните емисии на парникови газове, свързани с енергетиката.

Тези емисии ще трябва да намалеят с 60% до 2030 г., което ще се дължи на намаляване на интензивността на емисиите и на потреблението, посочва групата. Постигането на тази цел чрез инвестиране в улавяне и съхранение на въглероден диоксид, разширяване на използването на водород с ниски емисии и намаляване на емисиите на метан ще струва около 600 милиарда долара, посочва МАЕ.

Производителите на нефт от петролни пясъци, базирани в Канада, особено остро усещат натиска за ограничаване на емисиите. През последните години глобални инвеститори, включително норвежкият държавен инвестиционен фонд, изхвърлиха акциите на Suncor, Canadian Natural Resources Ltd. и Cenovus Energy Inc., известни канадски компании за добив на петрол от пясъци, поради опасения, свързани с климата.

В отговор на това компаниите сформираха Pathways Alliance, който очертава начин за нулиране на емисиите от производството в индустрията. Планът разчита на масивна система за улавяне на въглерод, финансирана предимно с държавни средства в размер на 12,4 млрд. канадски долара (9,1 млрд. щатски долара).

"Правим това, защото пазарът ни подтиква да го направим", каза в интервю Кендъл Дилинг, президент на Pathways Alliance. "Ако не успеем да тръгнем по пътя на декарбонизацията, ще бъде все по-трудно да осигурим финансиране и застраховка за операциите и всички други подобни дейности."

Дори канадското правителство да финансира системата за улавяне на въглероден диоксид на нефтопясъците, индустрията все още е изправена пред заплахи в свят, който работи за намаляване на 80 % от емисиите, които идват от изгарянето на нефта, а не само на 20 %, генерирани от производството му, каза Дънкан Кениън, директор на корпоративната ангажираност на организацията Investors for Paris Compliance, която държи компаниите отговорни за изпълнението на ангажиментите в областта на климата.

"Повече от всякога за тях наистина съществува огромен бизнес риск, тъй като те са производители с по-високи разходи, имат скъпи варианти за справяне с въглеродните емисии и определено се наблюдава ерозия на търсенето", каза Кениън в интервю.

За Лиза Бейтън, главен изпълнителен директор на Канадската асоциация на производителите на петрол, Световният петролен конгрес предлага на канадските сондажни компании възможност да покажат на световната индустрия напредъка, който са постигнали в намаляването на емисиите, като същевременно изтъкнат пред местната аудитория иновациите, които местните играчи са разработили.   

"Това е наистина чудесно място за затвърждаване на визията за Канада като една от страните с най-отговорно производство на енергия в света и за възползване от възможността да бъдем конкурентоспособни в световен мащаб и всички тези ползи икономически да се върнат в Канада", каза Бейтън.