Новите климатично атрактивни дестинации

„Очаква се привлекателността на Южна Европа като туристическа дестинация през ключовите месеци да намалее драстично“

09:00 | 13 септември 2023
Обновен: 11:58 | 13 септември 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

От Роселина Петкова

Представяли ли сте си някога, че ще предпочетете да отидете лятото в Норвегия, вместо в Гърция? Е, много други вече го правят, а причината е в екстремно затоплящото се време и вероятността да плажувате в южните части на Европа на градуси близо до 50 по Целзий.

За поредна година температурите в някои части на Европа се покачват близо до екстремните. Това засяга всеки един икономически сектор, а туристическият не прави изключение. Туристите вече търсят алтернативите на добре познатите морски дестинации в южните части на Европа. Данни на Европейската туристическа комисия показват, че 7% от пътуващите смятат, че екстремните метеорологични условия са причина за безпокойство при пътувания между юни и ноември. Именно затова от комисията обясняват, че има признаци пътниците вече съзнателно да променят навиците си. Страни като Норвегия и Дания започват да стават по-атрактивни. В своя статия за Bloomberg Сара Рапапорт посочва, че резервациите за Скандинавия са се увеличили с 20% в сравнение с този период на миналата година. Рапапорт цитира Ребека Масри, основател на приложението за луксозни пътувания Little Emperors, която разказва за своя клиентка, посетила Сардиния, Италия през лятото. Температурата там достигнала 48C, а тя прекарала по-голямата част от пътуването на закрито поради голямата жега. Въпрос е как всички тези данни и настроения ще променят туризма не само в Европа, а и в целия свят?

"Климатичната криза е вече тук"

"Ние сме във война", заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис пред депутатите в парламента. "Климатичната криза е вече тук." Изказването му бе по повод поредната криза с горски пожари в южната ни съседка. Хиляди души бяха евакуирани от островите Родос и Корфу заради бушуващи пожари. От министерството на гражданската защита на Гърция заявиха, че евакуацията на Родос е най-голямата в историята на страната, причинена от горски пожар. И в Италия температурите и бурите оставиха своя отпечатък върху летния туризъм. Три полета на EasyJet Plc са били пренасочени от Олбия в северната част на Сардиния към други летища на острова, тъй като пистата е била твърде гореща, според Ansa newswire. В северната част на страната бурите с градушка създадоха допълнителна опасност. Полет на Delta Air Lines Inc. от Милано за Ню Йорк беше пренасочен към Рим, след като градушка повреди носа и крилата на Boeing 767, съобщи Corriere della Sera. Родос е особено популярен сред британските посетители, на които се падат почти една четвърт от всички международни пристигания през юни по данни на летище Родос. Германците и поляците са втората и третата по големина група, пристигнали със самолет през миналия месец. Испания и Тунис също са от засегнатите заради жегите страни.

Дойде ли време за преосмисляне на туризма?

Туристическата агенция Visit Norway казва, че изглежда, че резервациите през 2023 г. ще надминат нивата от 2019 г. Агенцията прогнозира, че рязкото покачване на летните температури в Южна Европа може да предизвика трайна промяна в предпочитанията, казва в своята статия Сара Рапапорт. В материала се допълва, че Швеция също отбелязва рекорден интерес към страната като дестинация - и посочва времето като един от факторите. Средната температура в Осло през юли е около 17,5 градуса. The Thief, петзвезден хотел в Осло, надминава показателите за посещаемост и приходи от преди пандемията през 2019 г. В интервю за предаването “Made in green” на Bloomberg TV Bulgaria доц. Соня Алексиева, PR експерт в областта на туризма и Член на УС на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма, коментира смяната в нагласата на туристите. Според нея ще сме свидетели на нарастване на интереса към страните с умерен климат. Ще виждаме все повече пътувания през четирите сезона на годината и не на последно място промяна в нагласите на туристите, които ще се пренасочат към „крилата“ на сезоните.

Новите „климатично атрактивни“ дестинации

Според експертите не само Северните страни ще бъдат новите „климатично атрактивни“ дестинации. Ще бъдем свидетели и на пренасочване и развиване на планинския туризъм. Доц. Соня Алексиева изказва мнение, че сегашната климатична ситуация ще ни даде друг поглед върху туризма. Вече няма да търсим само плаж, а и планините и зелените маршрути. Тук и България има невероятни заложби като страна с уникални планини, според нея. ''Ние винаги разчитаме на мотото ''Дестинация за 4 сезона''.  Целогодишна дестинация, която предлага уникални специализирани видове туризъм. Тенденциите за промени на българския туризъм зависят не само от туристически бизнес, индустрията и Министерството на туризма, а и от нашата готовност за модерна инфраструктура, от качеството на услугите и доколко трябва да разчитаме на посланието ''Добро качество, нормални цени.''

Бъдещето на южния туризъм

„Очаква се привлекателността на Южна Европа като туристическа дестинация през ключовите месеци да намалее драстично“, смята доц. Алексиева. Тя допълва, че малката добра новина е, че ще се увеличи интересът през останалите сезони за тези дестинации и страни. „Според прогнозите на Европейската комисия Централна Европа ще стане по привлекателна за туристите през цялата година.'', пояснява тя. Европейската комисия публикува доклад, в който се посочва, че в свят, в който затоплянето може да достигне 4°C, наред с екологичния срив ще има и рязък спад на туризма на гръцките Йонийски острови с повече от 9%. При същия сценарий туризмът в Западен Уелс би се увеличил с около 16%. Тази промяна ще бъде удар за страните, които разчитат в голяма степен на посетителите за икономическия си растеж. През 2021 г. туристическата индустрия е допринесла с 14,9% за брутния вътрешен продукт на Гърция, а за Италия и Испания е добавила съответно 9,1% и 8,5%.

Зимата също е застрашена

В разгара на лятото обръщаме повече внимание на това, което се случва по плажовете. Но съвсем скоро ще дойде зимният ски-сезон. А там също се очертават подобни тенденции заради глобалното затопляне и липсата на сняг по планините. По официални данни над 130 млн. хора са карали ски в световен мащаб през 2022 г. Доц. Соня Алексиева постави въпроса за това какво ще се случи със зимния туризъм във всички известни 65 страни, които предлагат възможност за ски спорт. „Зад индустрията на зимния туризъм стоят хиляди работни места, както и оцеляването на малки и средни предприятия, директно свързани с туризма. Стоят толкова много видове бизнес“, поясни още тя. Голяма част от експертите коментират, че по-големи шансове имат ски курортите, които са на по-висока надморска височина. „Кой е предполагал през 60-те години на миналия век, че снежните дни в Алпите ще бъдат с 40 по-малко?“, се пита доц. Алексиева и допълва, че в сегашната ситуация трябва да се подходи креативно и с друг поглед на специализирания туризъм. В заключение тя смята, че опитът, придобит по време на Ковид пандемията, би бил полезен в сегашната климатична обстановка.