Цените на газа в Европа започват да отразяват риска от зимата

Сделката за транзит на газ между Москва и Киев също изтича през декември 2024 г. Това увеличава риска за останалите руски потоци към Европа, които идват през Украйна

11:10 | 8 юни 2023
Обновен: 12:23 | 8 юни 2023
Автор: Присила Азеведо Рока, Анна Ширайевская
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разликата между цените на природния газ в Европа за тази и следващата зима се увеличава, което е сигнал за намаляване на краткосрочните рискове, но за по-голяма несигурност.

Фючърсите за декември 2023 г. се търгуват с около 8% по-евтино от тези за декември 2024 г., според данни на ICE Endex. Това е обрат в сравнение с януари, когато най-близкият зимен договор се търгуваше с премия.

Промяната показва, че Европа е сравнително добре подготвена за предстоящия отоплителен сезон след меката зима, която ѝ позволи да натрупа запаси с приток на втечнен природен газ. Но следващите години са по-несигурни, тъй като регионът се приспособява към новата реалност с оскъдни обеми от бившия основен доставчик Русия.

Зимата на следващата година "изглежда по-рискова", казва Ник Кембъл, директор в консултантската компания Inspired Energy. Ще бъде твърде рано, за да се възползваме от допълнителните потоци втечнен природен газ от САЩ - планирани да влязат в експлоатация от 2026 г. - а и времето не може да остане меко завинаги. Студена зима през тази година може да доведе до понижаване на балансите в хранилищата преди следващото лято, каза той.
Сделката за транзит на газ между Москва и Киев също изтича през декември 2024 г. Това увеличава риска за останалите руски обеми към Европа, които идват през Украйна, според Джеймс Уодъл, ръководител на отдела за европейски газ и глобален втечнен природен газ (LNG) в консултантската компания Energy Aspects Ltd. Последният кръг от преговорите между двете страни се проведе в последния момент, като сделката беше постигната само няколко дни преди изтичането на предишната.

Разликите в цените на договорите между зимата на 2023 и 2024 г. се увеличава  

По-високите цени на газа ще попречат на усилията на Европа да се бори с инфлацията. Нарастващите разходи през миналата година свиха промишлената дейност и намалиха търсенето на горивото, което може би никога няма да се възстанови. Търговците следят внимателно и темповете на икономическо възстановяване в Китай, който се конкурира с региона за доставки на втечнен природен газ.

Според Катерина Филипенко, директор на глобалните газови изследвания в Wood Mackenzie Ltd., Европа все още може да се доближи до целите за съхранение, като се разчита на увеличените потоци от Северна Африка и конкуренция с Азия за ограничените количества втечнен природен газ. "Но всяко по-нататъшно прекъсване на доставките или необичайно студено време може да застраши запълването на европейските хранилища", каза тя.
Очаква се пазарът да остане свит и уязвим за скокове на цените до 2026 г., когато се очаква да започнат да се доставят горива от нови огромни заводи за износ в Катар и САЩ.

"След тази и следващите две зими нещата би трябвало да се подобрят, в зависимост от това дали глобалният капацитетът за втечняване ще се увеличи достатъчно бързо", каза в началото на май Хелге Хауган, старши вицепрезидент за маркетинг на газ и енергия в норвежката Equinor ASA.
Нидерландският газ за месец напред, европейският бенчмарк, се търгуваше с 2,4% по-ниско до 25,70 евро за мегаватчас в 9:25 ч. в Амстердам. Еквивалентният договор за Обединеното кралство поевтиня с 3%.