Цените на храните са най-ниски от две години, но сметките в магазина не падат

Графика на деня, 04.06.2023 г.

16:07 | 4 юни 2023
Автор: Агнешка де Соуса и Айне Куин
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Световните цени на храните паднаха до най-ниското ниво от две години през май, съживявайки надеждите, че лепкавата инфлация по рафтовете на супермаркетите ще започне да намалява.

Индексът на ООН за цените на хранителните стоки падна с 2,6% през май, тъй като спадът при зърнените храни, растителното масло и млечните продукти компенсира по-високите разходи за захар и месо. Измерителят на цените на международно търгуваните селскостопански стоки е спаднал с 22% от върха, който достигна през март миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Цените на пшеницата се търгуват близо до най-ниските си нива от повече от две години, тъй като доставките от Русия тежат на пазара, а европейските култури са в добро състояние. Въпреки това намаляващите цени на суровините отнемат време, за да достигнат до потребителите, като разходите за транспорт, труд и енергия остават високи.

Въпреки че индексът на храните на ООН е спаднал за 13 от последните 14 месеца, това е имало малко въздействие върху потребителите, отразявайки как цените на ежедневните стоки са в зависимост от по-широките икономически фактори. Високите потребителски цени на храните също в някои случаи са много зависми от местни и специфични за отделните страни фактори, според Джоузеф Глаубер, старши сътрудник в Международния изследователски институт за хранителна политика.

„Наистина макроикономиката е тази, която движи цените на храните“, каза Глаубер. „Виждаме редица макроикономически фактори, включително обменни курсове, включително цени на енергията, включително нарастване на заплатите и други подобни неща. Това се отразява на цените на храните в края на краищата."