Германия е близо до сделка за $5,2 млрд. за строеж на подводници в Индия

Шолц иска германските и европейските отбранителни компании да помогнат на Индия да се освободи от зависимостта си от Русия в отбранителния сектор

20:17 | 6 юни 2023
Автор: Судхи Ранджан Сен и Майкъл Нинабер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия и Индия сключват сделка за изграждане на дизелови подводници в южноазиатската страна, тъй като продължителната война на Русия в Украйна принуждава Делхи да разшири източниците си на военна техника извън основния доставчик Москва.

Морското подразделение на Thyssenkrupp AG и индийската Mazagon Dock Shipbuilders Limited вероятно ще подадат съвместна оферта за проект на стойност около $5,2 млрд. за построяване на шест подводници за индийския флот, твърдят запознати с въпроса, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като подробностите са поверителни.

Предварително споразумение или меморандум за разбирателство ще бъде подписано в присъствието на Борис Писториус, министър на отбраната в правителството на канцлера Олаф Шолц в Берлин, който пристигна в Ню Делхи във вторник на двудневно посещение, съобщиха германски и индийски официални лица.

Писториус заяви пред обществената телевизия ARD, че сделката за подводницата ще бъде включена в дневния ред при посещението му в Мумбай в сряда и че ролята му е да "подкрепя и подпомага" преговорите между германските ръководители, пътуващи с него, и техните индийски колеги.

"Това ще бъде голям и важен договор не само за германската промишленост, но и за Индия и индийско-германското стратегическо партньорство", каза Писториус. В изявление пред репортери по-късно във вторник той предупреди, че "разбира се, има и други конкуренти" и заяви, че "французите явно също са в играта".

Френската Naval Group SA, в която правителството в Париж е основен акционер, се конкурира с Thyssenkrupp Marine Systems в производството на подводници.

Министерството на отбраната на Индия и компанията Mazagon Dock Shipbuilders не отговориха на запитванията за коментар. Говорител на германското министерство на отбраната и представител на Thyssenkrupp Marine Systems отказаха коментар.

Базираният в Кийл отбранителен предприемач не прояви интерес към съвместно производство на подводници в Индия, когато търгът беше обявен преди две години. След като войната в Украйна продължава вече втора година и Китай се движи в крак с Русия по отношение на войната, Западът, и по-специално Германия, залагат на това, че Индия ще се превърне в бастион срещу нарастващата дипломатическа и военна настойчивост на Пекин.

Индия е посочила компаниите Mazagon Dock Shipbuilders и Larsen & Toubro, които да се свържат с чуждестранни големи компании в областта на отбраната, за да построят дизеловите подводници. Ключова цел за партньорство е била Thyssenkrupp Marine Systems, която е един от двата производители на подводници в света, които разполагат с въздушно независимо задвижване - технология, която помага на конвенционалните подводници да останат под вода по-дълго време.

Произведените от Thyssenkrupp подводници са били използвани в миналото от индийските военноморски сили, което ги прави далеч по-убедителен избор в сравнение с южнокорейската Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. и испанската държавна Navantia Group.

Шолц иска германските и европейските отбранителни компании да увеличат усилията си за снабдяване на Ню Делхи с модерно военно оборудване като начин да помогнат на правителството на министър-председателя Нарендра Моди да се освободи от зависимостта си от Русия в отбранителния сектор.

Ню Делхи използва продължителния граничен спор с Китай, за да продължи да купува оръжия от Москва - най-големият доставчик на военна техника, въпреки че доставките са в застой, тъй като Русия и Индия се борят да намерят механизъм за плащане, който да не нарушава санкциите на САЩ. Индия също така се превърна в една от ''колебаещите се'' държави, които купуват големи количества суров петрол с отстъпка от Москва, като същевременно продължават да ангажират САЩ и техните съюзници.

Подводниците са ключова необходимост за Ню Делхи поради остарелия ѝ флот. За да патрулира ефективно в Индийския океан, индийският флот се нуждае от минимум 24 конвенционални подводници, но в момента разполага само с 16. От този флот, с изключение на шест наскоро построени плавателни съда, останалите са на възраст над 30 години и вероятно ще бъдат изведени от експлоатация през следващите години.

Индия, която е част от т.нар. четворна група, включваща Япония, САЩ и Австралия, настоява тези държави и европейските съюзници да споделят технологии за изграждане на подводници. Въпреки това се наблюдава всеобщо нежелание за предаване на технологиите, като се има предвид близостта на Индия с Русия и политиката на Моди "Make in India" за стимулиране на местното производство и създаване на работни места.