Страните от Aukus сключиха сделка за нов флот атомни подводници за $240 млрд.

Целта на съюза е противодействие на нарастващото влияние на Китай в Индо-тихоокеанският регион

19:28 | 14 март 2023
Обновен: 21:05 | 14 март 2023
Автор: Джени Леонард, Кити Доналдсън, Питър Мартин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на САЩ, Обединеното кралство и Австралия представиха амбициозен план на стойност няколко милиарда долара за нов флот от атомни подводници, които ще плават в Тихия океан, за да притъпят нарастващия натиск на Китай в Южнокитайско море и около Тайван.

"Създавайки това партньорство, ние отново показваме как демокрациите могат да осигурят нашата собствена сигурност и просперитет, и то не само за нас, но и за целия свят", заяви президентът Джо Байдън, докато стоеше пред ядрената подводница USS Missouri във военноморската база Point Loma в Сан Диего.
Той заяви, че пактът демонстрира общия ангажимент на страните да гарантират, че "Индо-тихоокеанският регион остава свободен и отворен".

Сделката, която Байдън обяви заедно с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак и министър-председателя на Австралия Антъни Албанезе, предвижда САЩ да продадат на Австралия цели пет от своите подводници клас "Virginia", а след две десетилетия Канбера и Лондон да доставят заедно подводница от следващо поколение - която ще бъде наречена SSN "Aukus". Тази подводница няма да носи ядрени ракети в съответствие със статута на Австралия като държава без ядрено оръжие.

Като доказателство за вярата на САЩ в партньорството на трите държави, Вашингтон също така планира за първи път да сподели някои от своите технологии за ядрени подводници. Новата подводница ще се основава на проекта на Обединеното кралство за неговата атакуваща подводница от следващо поколение SSNR, но ще включва и технологии от подводници като Missouri.

Съобщението от понеделник представлява кулминацията на партньорството "Aukus", което беше обявено преди 18 месеца като част от по-широкия стремеж на САЩ да увеличат военните си активи в Тихия океан и да изпратят сигнал, че няма да се уплашат от стремежа на Китай да си върне земята и да изгради военни съоръжения на спорните острови и атоли в Южнокитайско море.

Този стремеж вероятно ще доведе до допълнително изостряне на американско-китайското напрежение, което е високо по редица въпроси, включително настояването на Байдън, че САЩ ще помогнат на Тайван, ако бъде нападнат от Китай, като част от усилията за поставяне на острова под контрола на Пекин. Миналата седмица говорител на китайското външно министерство заяви, че САЩ, Обединеното кралство и Австралия трябва да "правят повече неща, които са благоприятни за регионалния мир и стабилност“.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан отрече споразумението да е "насочено срещу една конкретна страната". Той заяви, че Байдън иска да проведе разговор с китайския президент Си Дзинпин, след като най-близкият кръг от висши съветници на китайския лидер се е променил с приключването на годишния Национален народен конгрес. "Това е утвърдително послание и програма към всички страни в региона и, честно казано, и към целия свят", каза Съливан. "Няма нужда от конфронтация. Няма нужда от нова Студена война".

Сделката има и своята цена. Когато тя беше обявена през 2021 г., Австралия се оттегли от отбранителния съюз с Франция и отмени плановете си да поръча 12 френски дизелови подводници в ход, който според френски служители беше удар под пояса. Франция отзова за кратко посланиците си в САЩ и Австралия в знак на протест.
Въпреки че трите страни приветстваха споразумението като знакова сделка, която добавя съдържание към 18-месечното партньорство, вече се появиха въпроси относно способността му да се противопостави на Китай предвид цената и времето, което ще отнеме доставката на подводниците.

Австралия няма да получи подводница от клас "Virginia" преди 2030 г., а доставката на SSN "Aukus" ще отнеме още едно десетилетие.
Сделката ще натовари и бюджета за отбрана на Австралия. Цената на една подводница клас "Virginia" е около 3,5 млрд. долара. В информационен лист, разпространен от трите страни в понеделник, се казва, че САЩ инвестират 2,4 млрд. долара през фискалните години 2023-2027 г. в индустриалната си база за подводници. САЩ също така са добавили 2,2 млрд. долара към бюджета си за поддръжка на подводници през фискалните години 2024-2028.

Антъни Албанезе,

Според правителството в Канбера програмата за подводници "Aukus" ще увеличи разходите за отбрана на Австралия с 0,15% от БВП през следващите 30 години, като може да струва над 240 млрд. щатски долара до завършването на пълния флот от осем подводници. Първоначалните разходи ще бъдат 9 млрд. австралийски долара до юни 2027 г., като една трета от тях ще бъдат предоставени на САЩ и Обединеното кралство за модернизиране на техния промишлен капацитет.

Според официалните лица, съгласно условията на сделката подводниците SSN Aukus ще бъдат построени както в Австралия, така и в Обединеното кралство и ще бъдат закупени от двете държави. Обединеното кралство ще достави първите си подводници в края на 2030 г., докато Австралия ще достави първите си плавателни съдове в началото на 2040 г. Към момента няма планове САЩ да закупят кораба.

"Това ще бъде австралийски суверенен капацитет - построен от австралийци, командван от Кралския австралийски флот и поддържан от австралийци в австралийски корабостроителници", каза Албанезе. Той заяви, че програмата ще създаде около 20 000 работни места за австралийци от много професии и специалности.

Представители на САЩ заявиха, че плановете за модернизиране на този капацитет ще бъдат разгърнати на три етапа.
По време на първата фаза САЩ и Обединеното кралство ще разположат ротационни сили от подводници в Австралия още през 2027 г. През това време австралийските моряци и работници ще бъдат настанени в американските подводници и корабостроителници за обучение. Австралия също така ще изгради инфраструктура, за да приеме подводниците през този период, казаха хората.
По време на втория етап САЩ ще продадат на Австралия до пет подводници клас "Viriginia", като целта е първата продажба да приключи през 2032 г., заявиха хората. Тези подводници вероятно ще бъдат комбинация от кораби в експлоатация и нови кораби, за да се спазят сроковете на сделката.

Подводниците ще бъдат изцяло собственост на Австралия и ще подлежат на австралийско военно командване, казаха хората. Третият етап ще включва въвеждането в експлоатация на SSN Aukus.
"Aukus" съответства на нашия траен ангажимент към свободата и демокрацията с най-модерните военни, научни и технологични възможности", заяви Сунак. "Никъде това не е по-ясно, отколкото в плановете, които разкриваме днес за новата подводница Aukus, една от най-модерните подводници с ядрена мощност, които светът някога е познавал".