Австралия ще получи подводници от САЩ втора ръка през 2027

Пол Алън, Bloomberg Сидни

13:59 | 13 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Утре ще научим всичко подробно.

Като цяло сделката е в три етапа. От 2027г Австралия вероятно ще получи от две до пет подводници клас Вирджиния втора ръка от САЩ.

Те уверяват Австралия, че няма да са стари бараки. Цената предстои да се уточни. Това ще позволи да се осигурят възможностите след пенсионирането на старите конвенционални подводници на Австралия.

После, през 30-те години Австралия ще получи нови подводници клас Вирджиния и след това през 40-те години ще дойдат новите, по които работи Великобритания.

Остават още много въпроси, на които ще се отговори утре. Американските корабостроителници например все още се борят да отговорят на сегашното търсене. По отношение на производствената инфраструктура, как да правят повече подводници клас Вирджиния и след това да се види как ще работи тристранният съюз. Три страни, които проектират една подводница.

Така че има въпроси около това.

Има ли въпроси около оперативните възможности на Австралия за тези подводници и тяхната поддръжка?

Да, с кадрите. Австралия няма граждански енергетика и няма ядрена индустрия. Има един малък учебен реактор край Сидни, но той няма да стане. Така че ще са нужни ядрени физици.

Корабостроителниците вероятно ще са в Аделаида и Пърт и там също ще са нужни квалифицирани работници. От заварчици до инженери и дизайнери.  

И накрая самите екипажи. Ядрените подводници се нуждаят от много повече екипаж от конвенционалните. Така че военният флот ще наема също.

Като цяло потенциално ще се създадат 20 хиляди работни места за период от няколко десетилетия.