AUKUS се формира и заради амбициите на Великобритания за влияние на Изток

Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия,"Светът е бизнес", 28.09.2021

21:05 | 28 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Една от причините за новия пакт между Австралия, САЩ и Великобритания (AUKUS) е желанието на Лондон да си върне влиянието в Азия, където по традиция има интереси. Междувременно се наблюдава и възраждане на по-старото обединение между САЩ, Индия, Австралия и Япония, известно като QUAD, като основната цел е да се противодейства на Китай. Това каза доц. д-р Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия и преподавател в Софийския университет Св. Климент Охридски", в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Не изключвам в бъдеще и Япония да се присъедини към AUKUS, защото от няколко години управляващите там се опитват да възстановят позициите на държавата и възможността й да участва в такива обединения. От 15 години Иран е по-скоро наблюдател в Шанхайската организация за сътрудничество и приемането й в обединението сега е ответна реакция на AUKUS. Според Евгений Кандиларов "втърдяването" на политиката на Китай спрямо частния бизнес в държавата и по-голямата централизация там е свързано с противопоставянето със САЩ. 

Северна Корея едва ли ще излезе "извън контрол", като да предприеме военни или нападателни действия, освен ако няма сериозни провокации. Не мисля, че гледната точка на Северна Корея е нападателна. Още от самото начало, след края на Студената война и стартна на тяхната ядрена програма са били в отбранителна позиция и защита на независимостта си и на действащия режим.

"Тайван остава един от важните постове на САЩ, макар и двете държави да нямат дипломатически отношения, заради политиката на Китай в региона.  Все пак Тайван е един важен стратегически съюзник в един евентуален Далекоизточен конфликт", посочи още Кандиларов.

Цялото интервю може да гледате във видеото.