Американските подводници са произвеждани от метал с фалшифицирани тестове

Прокурорите казват, че 67-годишната Илейн Мари Томас е давала фалшиви положителни показания за тестове за здравина и издръжливост в най-малко 240 случая

10:30 | 10 ноември 2021
Обновен: 11:31 | 10 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
iStock
iStock

Американските военноморски сили засилват наблюдението си над подводниците на страната след като стана ясно, че бивш металург от компанията, която доставя стомана за направата им, е фалшифицирала тестовете на метала, предаде АФП.

Според министерството на правосъдието 67-годишната Илейн Томас се е признала за виновна за представяне на неверни данни за здравината и якостта на стоманата и това е продължило над 30 години.

Томас е бивш директор по металургичната дейност в леярна в щата Вашингтон. Фирмата е основен снабдител на компании като „Дженерал Дайнамикс“, които изграждат корпусите на подводниците.

Министерството на правосъдието посочва, че при тестовете около половината от отливките не са отговаряли на строгите изисквания за параметри. Фалшификацията е била разкрита през 2017 година от служител на металургичната фирма.

Леярната е придобита от производителя Bradken през 2008 г., според обвинението. Няма доказателства, че ръководството на компанията е знаело за измамата до май 2017 г. По това време, според прокурорите, служител в лабораторията е установил, че тестовите карти са били променени и че има други несъответствия в записите.

От военноморските сили не коментираха развитието по делото, но заявиха, че са взели мерки, за да гарантират безопасната работа на подводниците. 

Около 40 от съдовете, произведени в периода между 1985 и 2017 година все още са на служба.

Томас в някои случаи е дала положителни резултати за метал, защото е смятала, че е "глупаво" ВМС да изискват тестовете да се провеждат при -100F (-70C).

Джон Карпентър, адвокат на Томас, каза в изявление, подадено във федералния съд в понеделник, че тя "никога не е възнамерявала да компрометира целостта на какъвто и да е материал и е доволна, че правителствените тестове не предполагат, че структурната цялост на която и да е подводница всъщност е била компрометирана", каза той.

"Това престъпление е уникално с това, че не е било мотивирано нито от алчност, нито от желание за лично обогатяване. Тя съжалява, че не е успяла да следва своя морален компас - признаването на неверни твърдения едва ли е начинът, по който си е представяла да изживее пенсионните си години."

Очаква се присъдата срещу Илейн Томас да бъде произнесена през февруари. Тя е заплашена от затвор до 10 години и 1 милион долара глоба.