Испанският премиер свика изненадващи избори след загубата на социалистите

Решението на Санчес да изтегли насрочените за декември изборите, изглежда като опит да си върне инициативата от консервативните си опоненти, след като подкрепата му пострада от почти рекордната инфлация на храните

16:35 | 29 май 2023
Обновен: 16:55 | 29 май 2023
Автор: Алонсо Сото
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че ще разпусне парламента и ще свика предсрочни избори на 23 юли, след като неговата Социалистическа партия претърпя тежки загуби на регионалните и местните избори в неделя.

Решението на Санчес да ускори провеждането на парламентарни избори, които се очакват едва през декември, изглежда като опит да си върне инициативата от консервативните си опоненти, след като подкрепата за него беше засегната от почти рекордната инфлация на храните и неуспешния опит за увеличаване на присъдите за изнасилвачи. Насрочването на вота ще засили натиска върху левите коалиционни партньори на Санчес, които не успяват да разрешат спора дали могат да се обединят под един знаменател.

Народната партия на Алберто Нунес Фейхоо, към която на някои места се присъедини и крайнодясната "Vox", ще контролира осем от 12-те региона, където се гласуваше през уикенда, включително водещите Мадрид и Валенсия. Исторически погледнато, партията, която е начело на местните избори, обикновено печели и националния вот.

В речта си на стълбите на официалната си резиденция в Мадрид Санчес заяви, че Испания се нуждае от "изясняване" от страна на избирателите на въпроса накъде трябва да се насочи правителството и кой да го ръководи. "Най-добре е испанският народ да се произнесе и да реши без отлагане политическата посока на страната", каза той.

След съобщението испанските акции изтриха по-ранния си ръст и се търгуваха надолу с 0,2%. Индексът Ibex-35 в страната беше нараснал с 0,8%. Десетгодишните държавни облигации на Испания продължиха да поскъпват, като в 13:33 ч. доходността им се понижи с 10 базисни пункта до 3,50%.
Резултатът от неделя предполага, че Народната партия ще започне като фаворит за спечелване на вота през юли, но сложната динамика на коалиционното изграждане в Испания означава, че може да му бъде трудно да сформира мнозинство.

"Левицата се представи много слабо и това означава, че перспективите за нова лява коалиция сега са много по-слаби", каза в интервю Федерико Санти, старши анализатор в Eurasia Group.

Все пак, за да управлява в много региони, Народната партия ще трябва да разчита на подкрепата на крайнодясната група Vox, а прекъсването на тези споразумения може да направи практически невъзможно спечелването на подкрепата на баските и каталунските националисти, които традиционно помагат за формирането на мнозинство в националния парламент. Vox се появи като нова политическа сила, след като през 2017 г. каталунските националисти проведоха незаконен референдум за отделяне от останалата част на Испания.


Испанската икономика нараства по-бързо от очакваното. Източник: Испански статистически институт (INE)

В неделя Народната партия спечели 31,5% от гласовете на общините в цялата страна, което е повече от 22%, които получиха през 2019 г., докато социалистите паднаха до 28%. Vox увеличи повече от два пъти гласовете си до 7%. Фейхоо обещава да бъде по-благосклонен към бизнеса от Санчес, който е имал спорни отношения с корпоративна Испания.

"Явно спечелихме и направихме първата си стъпка, за да поставим началото на нов политически цикъл в Испания", заяви Фейхоо пред стотици поддръжници пред централата на партията в Мадрид късно в неделя.

Правителството на Санчес разгневи мениджърите и по-заможните испанци, като наложи извънредни данъци на енергийните компании и банките, както и данък върху богатството, за да компенсира нарастващите разходи. Испания е получила повече от 50% от безвъзмездните средства, отпуснати ѝ от фонда на Европейския съюз за възстановяване от пандемията в размер на 69,6 млрд. евро.

В правителството избирателите не бяха убедени в управлението на икономиката от страна на Санчес, въпреки че през първата половина на годината Испания постигна по-добри резултати от повечето си колеги от еврозоната. Санчес вкара милиарди евро в икономиката, за да предпази домакинствата и бизнеса от нарастващите разходи на фона на рязкото покачване на инфлацията.

"Испания е на път да излезе от период на криза, породена от извънредната ситуация в Covid-19, а също и от войната в Украйна", заяви министър-председателят в понеделник. "Намираме се на ясен път на растеж, създаване на работни места и социално сближаване".
По-рано този месец Испанската централна банка заяви, че вероятно ще повиши прогнозата си за разширяване на икономиката през 2023 г. над 2%. Устойчивата икономика накара министерството на бюджета да прогнозира, че Испания ще успее да намали дефицита си до 3% от икономическото производство през 2024 г., една година преди планираното.

 

Санчес дойде на власт преди пет години, след като с помощта на съюз от леви и регионални партии спечели вота на недоверие срещу консервативния си предшественик Мариано Рахой. Това беше само една от поредицата авантюри, които белязаха политическата му кариера, която изглеждаше приключила, когато през 2016 г. той беше отстранен от ръководството на социалистите след бунт на някои от най-близките му съюзници. Санчес спечели последвалия конкурс за лидерство срещу кандидата на партийната върхушка, като обиколи страната, за да се обърне към редовите членове.
Коалиционният партньор на Санчес в националното правителство, лявата група "Унидас Подемос", също бе разбита на изборите в неделя, като загуби представители и попречи на социалистите да запазят ключови крепости. Лидерите на партията, които също отбелязаха рязък спад на подкрепата си в националните проучвания, спорят с лявата вицепремиерка Йоланда Диас от конкурентна група за това кой да оглави движението им на общите избори.
"С влошаването на политическите перспективи Санчес се опитва да намали загубите си, преди консерваторите да поемат управлението на регионалните правителства и да му се противопоставят единодушно", заяви в интервю Рамон Матео, директор по политиките на консултантската фирма "БеБартлет" в Мадрид. "Той преминава в настъпление - за него това е сега или никога."