Испания представи пакет от 2,4 млрд. долара за борба със сушата

Недостигът на вода е на първо място в политическия дневен ред на страната.

20:42 | 11 май 2023
Обновен: 11:33 | 12 май 2023
Автор: Родриго Ориуела
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испания обяви пакет от 2,2 млрд. евро за подпомагане на земеделските производители и подобряване на водната инфраструктура, тъй като страната е изправена пред втора поредна година на тежка суша.
Помощта включва комбинация от директна помощ за земеделските производители, инвестиции за подобряване на водоснабдяването и данъчни облекчения, според съобщение на министъра на околната среда Тереза Рибера и министъра на земеделието Луис Планас на пресконференция след извънредно заседание на кабинета.

Тъй като големи площи земеделска земя са изсъхнали в резултат на продължителната суша, недостигът на вода е на първо място в политическия дневен ред, докато страната се подготвя за регионалните и местните избори на 28 май. Нарастващата криза, в която се намират испанските земеделски производители, заплашва да се превърне в по-широк проблем и за страните, които разчитат на износа на плодове и зеленчуци, както и на продукти, доставяни в световен мащаб, като например зехтин.

Проблемът е особено актуален в района на "Донана" - влажна местност в Южна Испания, която е най-големият природен резерват в Европа, където незаконните кладенци за земеделие намаляват нивото на водата.

Докато регионалното правителство, ръководено от консервативната опозиционна Народна партия, се стреми да узакони кладенците, централното правителство иска да ограничи използването им. Европейската комисия застава на страната на Мадрид, но прекият надзор е на регионалната администрация.

Тази година недостигът на вода се превърна във все по-голям проблем, особено в южната област Андалусия и в Източна Испания и в Каталуния, където регионалното правителство наложи ограничения в някои райони.

Воденото от социалистите коалиционно правителство, на министър-председателя Педро Санчес, е в обтегнати отношения със земеделските производители, тъй като той прокарва политики, които ще насочат Испания към изпълнение на международните ангажименти по отношение на екологичните цели.

В миналото фермерите се сблъскаха с администрацията заради данъците върху дизеловото гориво, което купуват, за да работят с техника като трактори. Правителството се обяви срещу интензивното производство на месо, като особено критикувана беше индустрията за производство на свинско месо, която отделя много вредни емисии.