Да ви сервирам и насекоми? Критиците на ЕС имат нова теория на конспирацията

Като част от постоянния си опит да омаловажат стандарта на живот в Европа, прокремълските издания вече редовно публикуват истории за европейци, "принудени да ядат" насекоми от своите правителства

12:00 | 26 март 2023
Автор: Киара Ремондини
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

След имигрантите, "будните" либерали и брюкселските бюрократи са намерили още един - доста по-малък - враг в своята културна война: насекомите.

От италианския Матео Салвини до британския Найджъл Фарадж, самопровъзгласили се защитници на традициите твърдят, че има план да накарат обществото да се храни с щурци, мухи и скакалци. Политици от управляващата партия в Полша казват на избирателите да ги преизберат, защото в противен случай опозицията ще ги накара да ядат буболечки.

Алтернативните източници на протеини се разглеждат като част от програмата за устойчивост на Европейския съюз и продажбата на насекоми за храна е разрешена в блока от 2021 г. Те могат да се смилат на прах и да се добавят към фуражи за животни, спортни напитки, протеинови барове, макаронени изделия и хляб, или могат да се консумират цели като закуска. Но предвид цената им и не особено апетитния им имидж, те остават пазарна ниша.

Но не и за Салвини. Италианският вицепремиер написа в Туитър по-рано тази година, че е против "лудостта", която ще засегне италианското селско стопанство и култура. Миналия месец той се обяви в подкрепа на готвачите като "защитници на начина на живот, основан на здравето, красотата и богатството", пред опитите за налагане на нови храни като насекомите.

В четвъртък ръководеното от десните "Братя на Италия" правителство нареди продуктите, в които се използва брашно, получено от насекоми, да бъдат ясно етикетирани с какъв процент от съставките съставлява то и да се продават в супермаркетите в отделна зона. Планът влиза в сила след 90 дни, за да се даде време на Европейската комисия да коментира.

"Хората могат да ядат каквото им харесва", заяви Франческо Лолобриджида, министър на земеделието, хранителния суверенитет и горите. "Смятаме, че за брашното от щурци, мигриращ скакалец, брашнен червей и ларва гиала е необходимо етикетиране, което своевременно и видимо да посочва кои продукти са получени от тези насекоми."

Фараж, най-изтъкнатият евроскептик в Обединеното кралство, който сега е водещ на телевизионния канал GB News, заяви пред аудиторията си, че решението на правителството на Обединеното кралство да се съобрази с хранителните стандарти на ЕС означава, че насекомите могат да попаднат на британската трапеза.

Бившият член на Европейския парламент заяви през януари, че не иска скакалци за закуска. "На път сме да вкараме масово произведени насекоми в храната си", написа по-късно Фараж в Туитър.

Във Франция Лоран Дюплом от партията "Републиканците" се изправи в Сената, за да заяви, че всеки, който иска да яде щурци, може да дойде на нивата му, а останалите могат да продължат да ядат хубаво говеждо ребро. Фермер по професия, сенаторът заяви, че все още е притеснен, че храните на базата на насекоми могат да бъдат въведени, без "потребителите да бъдат ясно информирани".

Междувременно в Полша ядливите насекоми стават все по-актуална тема, тъй като страната се подготвя за изборите по-късно тази година. През последните седмици политици от управляващата партия "Право и справедливост" използваха социалните медии, за да демонстрират своята привързаност към месото.

Враждебността към "ядливите буболечки" е все по-голяма част от крайнодесните митологии по света от 2020 г. насам и подобно на някои други кампании има руски поглед. Като част от постоянния си опит да омаловажат стандарта на живот в Европа, прокремълските издания вече редовно публикуват истории за европейци, "принудени да ядат" насекоми от своите правителства. Някои публикации стигат дотам, че твърдят, че това е пряк резултат от санкциите на ЕС заради войната в Украйна.