Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български стартъп ще изгради най-големия завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа

Олга Марсенак и Ксавие Марсенак, съоснователи на Nasekomo, Бизнес старт, 18.01.2021

11:57 | 18 януари 2021
Обновен: 14:13 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Планираме в рамките на следващите две години да изградим най-големия в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми. Това заявиха Олга Марсенак и Ксавие Марсенак, съоснователи на Nasekomo, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Nasekomo произвежда протеини и др. продукти от черна муха войник. Те се използват за храна на домашни любимци и риби. Неотдавна дружеството сключи споразумение с френската група Group Grimaud за генетична селекция - създаване на нови устойчиви видове от черната муха.

Според гостите консумацията на насекоми може да реши два ключови проблема за хранителната индустрия, свързани с липса на достатъчно протеини за населението и неустойчивите методи за производство на храни. 

„От три години и половина протеините от насекоми са разрешени за използване като съставки в храни за риби и домашни животни. След няколко години много внимателни анализи и проверки, миналата седмица Европейският орган за безопасност на храните прие за първи път директната консумация на насекоми от хората“, обясни Олга Марсенак.

„Става дума за брашнените червеи, но в момента има и други подадени заявки за други видове насекоми включително и черната муха войник, която ние отглеждаме“.

Насекомите могат да се използват за производство на брашна или олио, поясниха гостите.

„В Азия и Африка консумацията на насекоми е ежедневие. В Европа е по-различно, тук има и културен елемент - хората се притесняват да ядат живи и големи насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни. Така хората даже няма да разберат, че ядат насекоми“, заяви Ксавие Марсенак.

„Към момента е много трудно се произведат насекоми в големи количества и цените на продуктите от тях са доста високи, но очакваме след 5 години този пазар напълно да се промени“.

„Сега търговията с продукти от насекоми се извършва под временните мерки, влезли в сила от 2018 г., според които, насекоми и техни производни може да се продават само ако тяхното потребление е били одобрено преди тази дата“, коментира Олга Марсенак.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.