Турция отмени визита на шведски министър заради ново напрежение, свързано с Корана

Турция се въздържа да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО

17:07 | 21 януари 2023
Автор: Никълъс Роландер
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Турция отмени посещението на шведския министър на отбраната Пал Йонсон през следващата седмица, тъй като напрежението се покачи заради разрешението, дадено от Стокхолм за публично изгаряне на Корана - свещената книга за мюсюлманите.

Това беше поредният инцидент между страните, тъй като Турция се въздържа да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.

"Швеция трябваше да направи необходимото срещу подобни опити. На този етап посещението на Йонсон няма никакво значение или важност, затова го отменихме", каза министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар.

В Twitter Йонсон нарече отмененото пътуване отлагане.

"Вчера имах среща с турския си колега Хулуси Акар в американската военновъздушна база в Рамщайн, Германия. След това се договорихме да отложим планираната среща в Анкара", заяви той.

"Отношенията с Турция са много важни за Швеция и ние очакваме да продължим диалога по общите въпроси, свързани с отбраната и сигурността, в някакъв момент в бъдещето."

Расмус Палудан, датски крайно десен активист, планира да изгори копие на Корана пред турското посолство в центъра на Стокхолм в събота. Протурски групи заявиха, че ще организират контрапротест.

41-годишният Палудан, който има и шведско гражданство, се прочу с редица провокативни палежи на Корана, които миналата година доведоха до протести и бунтове в шведски предградия, където много жители са мюсюлмани.

Късно в петък Турция привика посланика на Швеция във връзка с плана на Палудан. Стафан Херстрьом беше извикан за втори път в рамките на една седмица; по-рано той беше извикан, след като протестиращи в Стокхолм, свързани с кюрдски движения, показаха чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с главата надолу.

Споразумението, постигнато на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни, позволи на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса да продължат. Турция обаче отказа да ратифицира кандидатурите и оттогава позицията ѝ не се е променила особено.

САЩ засилват натиска върху Турция да ратифицира разширяването на НАТО в Северна Европа.

Турция очаква от Швеция да се справи с подкрепата за терористичната групировка ПКК сред кюрдското население от около 100 000 души и да екстрадира заподозрени, преди да ратифицира кандидатурата на страната за присъединяване към НАТО.