Руските сили бягат в момент, когато Украйна настъпва бързо на изток

В Москва нямаше външни признаци на загриженост

18:00 | 10 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Хиляди руски войници се оттеглиха пред светкавичното украинско настъпление в Харковска област, което заплашва да провали стремежа на Кремъл да затвърди контрола си над източната част на Украйна, съобщи Bloomberg.

Местен служител, подкрепян от Москва, и проруски военни блогъри заявиха в събота, че силите на Москва са се изтеглили от Изюм, за да избегнат обкръжаване.

Твърденията е трудно да бъдат проверени, а ситуацията се развива бързо, но информацията и от двете страни сочи бърз напредък на войските на Киев. 

Новините дойдоха часове след като украински официални лица обявиха превземането на Купянск, логистичен и транзитен център за руските войски, воюващи на изток, и отвоюването на други окупирани територии в северната част на Харковска област по-рано тази седмица.

Министерството на отбраната на Украйна също публикува в Туитър снимка от освобождаването на Балаклия, югозападно от Купянск, на която се вижда как войници издигат украинското знаме в центъра на града.

Напредъкът идва, след като през последните няколко месеца Киев получи все повече оръжия от САЩ и техните съюзници, включително мощни ракетни установки HIMARS, което дава увереност на поддръжниците на Украйна, че може да даде отпор на руската инвазия, продължаваща вече седми месец.

Даниил Безсонов, първи заместник-министър на информацията на подкрепяната от Москва Донецка народна република в Донбас, заяви, че руските военни са изоставили Изюм и някои други населени места в Харков.

"Разбира се, това е резултат от грешки на висшето командване", каза той в своя канал в Telegram.

Игор Гиркин, бивш полковник от руското разузнаване, който през 2014 г. стана командир на проруските сепаратистки сили в Донбас, също потвърди отстъплението от Изюм.

"Прибързаното отстъпление неминуемо ще доведе до големи загуби на отстъпващите войски в техника и боеприпаси и - най-чувствителното - в хора", заяви Гиркин в публикация в Telegram.

Руските военни кореспонденти изразяват все по-голямо безпокойство от обрата, тъй като през последните няколко дни украинските сили навлязоха с десетки километри в контролираната от Русия територия в Харков.

"Най-тежко е положението за руските въоръжени сили в сраженията край Харков", заяви в събота в канала си в Telegram Евгений Поддубний, военен кореспондент на държавния руски телевизионен канал ВГТРК.

Идват подкрепления

Пристигането на подкрепленията забави, но не спря украинската контраофанзива, каза той. 

След като се оттеглиха след неуспешния опит за превземане на украинската столица Киев, от април силите на Кремъл насочиха вниманието си към Донбас.

Но въпреки превземането на Луганск, Русия се бори да напредне по-на запад. А от края на август Украйна започна нов напън за изтласкване на силите на Москва както от южната Херсонска област, така и от Харков на север, насочвайки се към руския логистичен потенциал и принуждавайки ресурсите да бъдат разделени.

В четвъртък вечерта украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войските на Киев са си върнали около 1000 кв. км в Харков. Институтът за изследване на войната - базиран в САЩ мозъчен тръст, сега оценява площта на около 2 500 кв. км. 

В Москва нямаше външни признаци на загриженост от страна на Кремъл за внезапните неуспехи на бойното поле.

Президентът Владимир Путин продължи с планираната си публична програма, като присъства на откриването на ново виенско колело и зала за бойни изкуства. Държавната телевизия показа кратки видеозаписи на това, което според нея е подкрепление, насочено към района на Харков.