Трудовият пазар на САЩ изненада приятно с нови 528 000 работни места

Безработицата падна до 3,5%, което е най-ниското ниво от преди началото на пандемията

17:15 | 5 август 2022
Обновен: 20:15 | 5 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на САЩ неочаквано добави 528 000 работни места миналия месец, а растежът на заплатите скочи независимо от по-затегнатата парична политика и отслабващата фискална подкрепа, като същевременно облекчи страховете от рецесия, пише Financial Times.

Данните показват спад на безработицата до 3,6% на 3,5%, както и ускоряване на темпа на създаване на работни места в сравнение с юни, когато икономиката добави 398 000 работни места. Миналия месец икономистите очакваха растежът на работните места да се забави до 250 000. Данните бяха публикувани от Министерството на труда на САЩ в петък и ще разсеят опасенията за спад в най-голямата икономика в света само месеци преди междинните избори, които ще определят контрола над Конгреса. Данните за брутния вътрешен продукт, публикувани миналата седмица, показаха второ поредно тримесечно свиване на производството в САЩ.

Икономистите от Националното бюро за икономически изследвания - арбитрите на това какво представлява рецесия в САЩ - не са казали рецесията действително е настъпила, но всеки голям спад в създаването на работни места може да изостри тези опасения. Високопоставени служители на администрацията на Байдън отхвърлиха притесненията, че САЩ вече са в рецесия, като казаха, че икономиката остава в добра форма и просто е в преход към по-бавен растеж след бума, който преживя миналата година.

Джером Пауъл, председателят на Федералния резерв, предупреди да не се обръща твърде много внимание на за БВП и отбеляза, че все още смята, че лихвените проценти могат да се повишат допълнително, без да предизвикат болезнен спад, но предупреди, че пътят към постигането на този резултат става „по-тесен“ . В четвъртък Министерството на труда на САЩ публикува отделни данни, показващи, че броят на хората, кандидатстващи за обезщетения за безработица миналата седмица, е достигнал 260 000, което е най-високото му ниво от повече от шест месеца, което създава допълнителни опасения за посоката на пазара на труда.

„В момента не сме в рецесия. Увеличават ли се рисковете от рецесия? Да“, каза Лорета Местър, президент на Федералния резерв на Кливланд, на събитие в Питсбърг в четвъртък. Тя каза, че очаква лихвените проценти в САЩ да се повишат до „малко над четири процента“, за да се укроти инфлацията.