САЩ в рецесия ли са? Зависи кого питате във Вашингтон

Множество спорове се породиха за това дали двете поредни тримесечия на спад могат да се нарекат рецесия

11:40 | 29 юли 2022
Обновен: 13:57 | 29 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

В момента се води истинска политическа битка във Вашингтон, като републиканците обявиха рецесия, а Белият дом отказва да приеме това определение. Истината обаче е, че американците вече го усещат, пише Bloomberg.

За средностатистическия човек, който се шегува в социалните мрежи с всички различни дефиниции на това какво означава икономическо свиване, това не е смешно, като се има предвид, че междинните избори предстоят съвсем скоро.

Гласоподавателите все повече усещат ефектите от инфлацията, повишаващите се лихвени проценти и фондовия пазар, който се насочва към най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам. Обявените стойности на БВП няма да направят много, за да облекчат безпокойството сред американците, независимо какво се казва в оценката на председателя на Фед Джером Пауъл.

Все пак има и нещо положително. Обърнете внимание, че потребителските разходи се задържаха: забавиха се до годишен темп на растеж от 1% при ръст от 1,8% за първото тримесечие. Но не се свиха.

Оптимистът ще посочи думите на Робърт Хол. Той е ръководител на Комитета за бизнес запознанства на NBER, официалният арбитър на това какво представлява рецесия, и наскоро каза пред Bloomberg News: „Не мисля, че идеята за две поредни тримесечия на свиване има някаква стойност.“

Освен това през 2001 г. имаше декларация на NBER за рецесия дори без две поредни тримесечия на спад на БВП.